Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Jan Fridegårdpriset 2014 till Michel Wenzer

Jan Fridegårdpriset 2014 till Michel Wenzer

image

Filmregissören Michel Wenzer tilldelas Håbo kommuns Jan Fridegårdpris 2014

Juryns motivering
Michel Wenzer får priset för att han genom sin precision i filmhantverket väcker frågor om vad det är som gör oss till människor. För att han väljer att skildra klassamhällets yttersta konsekvenser. Där han i brutal verklighet aldrig släpper det solidariska perspektivet, och därför kan visa både människors överlevnadskonst, livsvilja och värdighet.

Med filmen "At night I fly" som hade premiär 2011 och följer livstidsfångar på ett amerikanskt fängelse, vann Michel pris på Tempo Dokumentärfestival och en guldbagge för bästa dokummentärfilm.

Michel Wenzer debuterade 2003 med den tredelade kortfilmen “Three Poems by Spoon Jackson”. Dessa filmdikter fick stor framgång på filmfestivaler världen över. Utifrån kontakten med poeten Spoon Jackson har han under tio års tid arbetat med filmen ”At night I fly”. Filmen tar oss innanför murarna på det mycket slutna fängelset New Folsom Prison i Kalifornien, där många av fångarna avtjänar livstidsstraff.

Jan Fridegård är en av Sveriges mest betydande arbetarförfattare. I hela sitt liv och författargärning bar Fridegård med sig Mälardalens landskap, de obesuttnas villkor och tidigare generationers arbete och erfarenhet. Jan Fridegård har en självklar roll och betydeles för den uppländska författartraditionen och det svenska litterära arvet.

Jan Fridegårdpriset är ett kulturpris som tilldelas en person som i Fridegårds anda arbetar inom litteraturens, filmens eller teaterns områden. Prissumman är på 100.000 kronor och utdelas vartannat år.

Prisceremonin äger rum 13 juni och sker traditionsenligt på Biskops Arnö i anslutning till Jan Fridegårds födelsedag. Ceremonin bjuder på ett unikt möte och intervju med Michel Wenzer samt en särskild visning av delar ur hans filmproduktion.

För att fira Jan Fridegårdprisets nordiska omfång inbjuds vänorterna – som besöker Håbo 13-15 juni till prisceremonin på Biskops Arnö. I mån av plats är prisutdelningen är öppen för alla.

Källa: Håbo kommun