Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Klädbytardag i Björksäterkyrkan 18/4

Klädbytardag i Björksäterkyrkan 18/4

image

Lördagen den 18/4 gick Sveriges största klädbytardag av stapeln med aktiviteter på 100-tals orter runt om i Sverige. I Björksäterkyrkan i Bålsta skedde ett av dessa arrangemang med Björksäterkyrkan och Håbo Naturskyddsförening som arrangörer.

Inför bytestillfället så kunde de som ville i förväg lämna in kläder (max. 10 plagg) som de ville byta bort vid två tillfällen samt under en timme före klädbytardagens start. Resultatet blev att ca. 500 plagg bytte ägare under detta evenemang. De kläder som blev över lämnades till Svenska Kyrkans verksamhet.

Under klädbytardagen höll Annkristin Hult från Länshemslöjdskonsulenterna två workshops. Den första av dessa handlade om klädvård. Annkristin tipsade bl.a. om att man kan ta bort fläckar på ett miljövänligt sätt genom att använda galltvål och vatten alternativt m.h.a. bleksalt. Annkristin gick också in på hur miljöskadligt fleecetyg är. Under hela sin livstid kommer fleecetygerna att släppa ifrån sig fiberrester som lossnar vid tvättning. Dessa bryts inte ner vid vanlig avloppsrening utan kommer ut i vattendrag där de kan skada olika biologiska system. Hon rekommenderade istället deltagarna att använda ylle, ett material som i praktiken rengör sig själv.

Det andra föredraget handlade om remake av T-shirts till stolsdynor, mattor m.m. 1 cm breda remsor skärs av T-shirten m.h.a. en rullkniv. På en rockring spänns ett ojämnt antal mattvarp. Sedan är det bara att linda remsorna runt, runt, med varannan remsa över och varannan remsa under varpen. När du är klar, knyts trådarna ihop och fästs inne i väven. Det går även utmärkt att sy trikåer av gamla T-shirts i en symaskin med en Jerseynål. Se då till att sy en zick-zack söm så att sömmen inte spricker upp.

Håkan Nihlman