Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Historisk park i nytt skick invigs

Historisk park i nytt skick invigs

image

Klockan 11.00 fredag den 22 maj invigs den ”nygamla”parken i Gamla Bålsta. Det här betyder att Håboborna har en ny plats för utflykter och naturupplevelser lagom till sommaren.

Invigningen inleds av kommunalråd Carina Lund (M). Efter detta följer en visning av parkens växtlighet i sällskap med kommunens trädgårdsmästare.

Historia
I slutet av 1800-talet var stationsområdet i gamla Bålsta en plats med liv och rörelse. Här bestämde stationsinspektör Georg Kahlow att det skulle finnas en fin park med damm för svanar, tjusiga planteringar och japaninspirerade bågbroar. År 1939 drabbades området av en tromb som förstörde parken. När centrum så småningom flyttades hamnade parken i skymundan.

Mål för arbetet med den nya parken
Många kommuninvånare har hört av sig med önskemål om att rusta upp parken genom åren. Renoveringsarbetet som nu är klart har pågått sedan 2014. Målet har varit att skapa en plats med karaktär för vila och rekreation. Det ska också finnas möjlighet att lära sig mer om Bålstas historia och uppleva natur och biologisk mångfald.

Under början av året fick medborgarna chans att lämna sina förslag på nytt namn för parken. Beslut om vilket förslag som namnger parken tas den 25 maj.

Källa: Håbo kommun