Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Filmaren och Fridegårdpristagaren Michel Wenzer träffar gymnasieelever i Bålsta 21 oktober

Filmaren och Fridegårdpristagaren Michel Wenzer träffar gymnasieelever i Bålsta 21 oktober

image

Den 21 oktober besöker filmaren och Fridegårdpristagaren Michel Wenzer Fridegårdsgymnasiets elever i årkurs 2. Eleverna kommer att se hans prisbelönta film ”At night I fly” och därefter träffa honom för att ta del av hans perspektiv och beslut i samband med filmproduktion.

Inom ramen för Håbo kommuns Jan Fridegårdpris arrangerar enheten Kultur & Bibliotek och Fridegårdsgymnasiet en heldag med Michel Wenzer, filmare och mottagare av Fridegårdpriset 2014. Alla elever i årskurs 2 ska se den prisbelönta filmen ”At night I fly” som handlar om livstidfångar i en brutal isolerad värd i ett amerikanskt fängelse.

- Vi vill med besöket av Wenzer och visningen av hans film erbjuda våra elever möjlighet att med filmen som verktyg reflektera över frågor som till exempel mänskliga rättigheter, kritisk granskning av text, och jämställdhet, ämnen som ingår i svenska och samhällskunskap berättar Jeanette Jessen, lärare i svenska och ansvarig för projektet på gymnasiet. 

Åsa Petrén, kulturutvecklare tillägger att Håbo kommun länge verkat för att bredda arbetet med Fridegårdpriset och kunna presentera pristagarna och deras arbete för fler.

- Jag är stolt över att vi äntligen kommit så här långt och att vi tillsammans med Fridegårdsgymnasiet engagerade lärare och rektorer kan erbjuda gymnasieeleverna ett möte med en intressant filmare och förhoppningsvis få en mäktig filmupplevelse säger Åsa Petrén.

Håbo kommuns Jan Fridegårdpris utgörs av en prissumma på 100 000 kronor som delas ut traditionsenligt 14 juni på Biskops-Arnö i samband med författarens födelsedag. Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö ansvarar för det nu pågående juryarbetet.

Attila Gal
HåboPortalen