Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Walter Frankenstein vittnar om sin överlevnad

Walter Frankenstein vittnar om sin överlevnad

image

Walter Frankenstein lyckades undkomma nazisterna. Mitt under deportationerna av Berlins judar då tåg efter tåg avgick mot förintelselägren. Åren 1943-1945 var Walter och hans unga familj på ständig flykt.

Walter Frankenstein gästar Håbo för andra året i rad och delar med sig av sitt dramatiska liv. Asuka Nakamura och Lars Bäcklund spelar musik med anknytning till Walters berättelse.

I maj 1943 förklarade Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels att Berlin var en "judefri" stad. Han hade fel. Walter Frankensteins familj var bland de cirka 1700 judar som lyckades gömma sig i Berlin undan nazistisk förföljelse och deportation – med livet i behåll. 

När Walters och hustrun Leonies illegala liv inleddes 1943 hade de sin nyfödde son att ta hand om. 

– Vi var fräcka, vi var inte rädda, vi hade tur och – det allra viktigaste – vi hade goda vänner. Det var dessa fyra pelare som vår överlevnad vilade på, sammanfattar Walter Frankenstein den över 25 månader långa tiden av flykt och umbäranden.

Många vänner och familjemedlemmar till Walter och Leonie däremot kunde inte undkomma. De tvingades ombord på tågen till Auschwitz. 

Familjens liv på flykt finns skildrad i boken ”Inte med oss”, författare Klaus Hillenbrand, Atlantis Förlag.

Hör hela berättelsen ”Inför Förintelsens minnesdag – med livet i behåll” på Fridegårdscenen i Bålsta, Centrumgränd 5, tisdagen den 24 januari kl. 18.00. Platserna ska vara intagna kl. 17.50. Programmet är cirka 90 minuter långt.

År 2005 deklarerade FN den 27 januari som internationell minnesdag för Förintelsens offer. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans.

Attila Gal
HåboPoralen