Hem | Övriga Nyheter | Omvärlden | Fanns det alternativ? Återblick på 9/11 ett decennium senare.

Fanns det alternativ? Återblick på 9/11 ett decennium senare.

image

Här presenterar vi ett utdrag ur en artikel av Noam Chomsky, en amerikansk professor emeritus i lingvistik vid Massachusetts Institute of Technology, känd för sina frihetliga åsikter och kritik mot Förenta staternas utrikespolitik:

"Vi närmar oss 10-årsdagen av de fruktansvärda grymheterna den 11 september 2001, som förändrade världen. Den 1 maj mördades den förmodade hjärnan bakom brottet, Usama bin Ladin, i Pakistan, av ett team av amerikanska kommandosoldater, Navy SEALs, efter att han greps i Operationen Geronimo.

Ett antal analytiker har påpekat att även om bin Ladin blev till slut blev dödad, vann han några större framgångar i sitt krig mot USA. "Han upprepade gånger hävdade att det enda sättet att avlägsna USA från den muslimska världen och besegra var genom att dra in amerikaner i en serie små men dyra krig som i slutändan skulle ruinera dem, "Eric Margolis skriver. "'Bleeding USA" i hans ord. " USA, först under George W. Bush och Barack Obama, rusade rakt in i bin Ladins fälla ... Groteskt överdrivna militära utgifter och skulder ... kan vara den mest skadliga arvet från den man som trodde att han kunde besegra USA "- särskilt när skulden cyniskt utnyttjas av extremhögern, i maskopi med den demokratiska verksamheten för att underminera det som återstår av sociala program, offentliga utbildning, fackföreningar, och i allmänhet, återstående hindren för företagens tyranni.

Att Washington var böjd på att uppfylla bin Ladins innerliga önskningar var tydlig på en gång. Som diskuterades i min bok 9-11, skriven strax efter de inträffade attackerna, kan vem som helst med kunskap om regionen erkänna "att ett massivt angrepp på en muslimsk befolkning skulle vara svaret på bin Ladins och hans medarbetares böner, och skulle leda USA och dess allierade in i en "djävulsk fälla", som den franske utrikesministern uttryckte det... "

(genom Google Översättning)

av Noam Chomsky

Läs artikeln i sin helhet| engelsk text:
Was There an Alternative? Looking Back on 9/11 a Decade Late

Om Noam Chomsky

Beställ boken: 9/11 Was Therera an Alternative av Noam Chomsky

 

Andra artiklar om 9/11

Tortyrens årtionde

Det första svenska terroristtillslaget