Hem | Övriga Nyheter | Omvärlden | Ett vackert land där fattigdom och lyx går hand i hand

Ett vackert land där fattigdom och lyx går hand i hand

image

Jag kom nyligen hem från Filippinerna. Har besökt en vän som bor i Bagong Silangan i Quezon City, Manila. På båda sidor av gatan (cirka 1-2 meter från huset) rinner avloppsvatten. Där, i och omkring husen tillbringar människor, hundar och katter sina liv. Gatorna trafikeras av motorcyklar, tricyklar och jeepneys stor del av dygnet. Några få timmar innan solen går upp på morgonen och tupparna börjar gala är det ”nästan” tyst. Den förorenade luften hänger tung över området och tränger in i varje liten vrå, allt blir smutsigt på en enda dag.

Husen är byggda av cementsten och längst upp ligger några rostiga järnbalkar, som den korrigerade plåten som bildar tak, är fästade i. Detta är några av de bättre husen, andra har bara jordgolv med väggar och tak av masonit, plywood och/eller korrigerad plåt.

Förorenat vattendrag och blånande berg
Genom byn slingrar ett förorenat vattendrag fyllt av skräp. Hela området är en smutsig "gryta" där råttor, ödlor, kackerlackor, myror, moskitos och mygg trivs. Allt detta är en grogrund för sjukdomar, något som kan elimineras om folket får den hjälp de behöver för att kunna hjälpa sig själva. Den filippinska regeringen borde ta ett större ansvar för sina medborgare och hjälpa dem att bygga bort de "infekterade" områdena.
Man ser de blånande bergen på avstånd. Det är inga romantiskt blånande berg, det är den förorenade luften som är fylld med avgaser från den intensiva trafiken i hela Manila som färgar atmosfären gråblå. Luftföroreningarna är enorma och avgasröken från jeepneys och bussar blåser in bland folk som åker i de halvt öppna fordonen. Situationen för folket i den här delen av Filippinerna är ohållbar. Föroreningarna är maximala.

Bäddat för ohälsa och sjukdom
På kvällen när jag gick till sängs sprang en stor råtta (cirka 30 centimeter lång) omkring på cementstenarna under taket ovanför mitt huvud. Ödlor och kackerlackor sprang på väggarna och små möss gömde sig bland kläder och mat. En toalettstol och en hink vatten med skopa i ett utrymme på cirka 1,5 x 1,5 meter är själva toaletten. Där gör man sina behov och ”spolar” med några skopor vatten. Något toalettpapper finns inte. Allt försvinner ner i marken under huset. Många har resignerat och anstränger sig inte för att göra några förbättringar. De har anpassat sig till situationen och tar dagen som den kommer och slänger skräpet där de står. Men de finns som anstränger sig för att få en inkomst. De säljer allt som tänkas kan längs gatan eller från en kärra som de har sina produkter på. 

Det gör ont att inte kunna hjälpa
Det som är mest frustrerande är hjälplösheten att inte kunna göra vad man skulle vilja göra, bygga bort fattigdom och misär. Visserligen gör jag vad jag kan för att hjälpa några som i sin tur hjälper andra men det är en droppe i havet. Osökt kommer tankarna till alla dem som ”badar i pengar” här hemma i Sverige och som inte har en tanke på hur verkligheten ter sig för miljontals fattiga människor runt om i världen. Till alla de som beklagar sig för den minsta motgång och de som armbågar sig fram för att nå den främsta, mest prestigefyllda och högavlönade positionen i sitt yrkes- eller idrottsutövande. Men det gör också ont att se den stora klasskillnad som finns även i Filippinerna. I stadsdelen Makati i Manila sträcker sig skyskraporna upp mot skyn, skyskrapor med tjocka glasväggar, spegelblanka marmorgolv och lyxinredningar. 

Trots fattigdom är folket glada, positiva och ödmjuka. Det är svårt att se ödmjukheten som finns hos folket i Filippinerna hos exempelvis svenskar. Frågan är när vi här i Sverige skall vakna upp och sluta med vår lyxkonsumtion, sluta mobba, anmäla, misshandla och döda varandra. När vi kommit så långt i vår utveckling att vi tar god hand om varandra och hjälper fattiga människor att komma ur sin fattigdom, då är vi en god bit på väg i rätt riktning. Att utveckla egenskaper som empati, samarbete, logiskt tänkande, sunt förnuft, ödmjukhet och förståelse är en bra början.

Tommy Hildorsson