Hem | Övriga Nyheter | Ungdom | Bålsta Polarna - bland de bästa i Sverige

Bålsta Polarna - bland de bästa i Sverige

image

Bålsta Polarna var en av fyra finalister till GötaPriset 2011. Av 379 utvecklingsprojekt blev Bålsta Polarna en av fyra finalister. De övriga finalisterna var: Glada Hudik-teatern; Mobila akutteamet för äldre- Akutgeriatriska kliniken Landstinget Kronoberg, samt IDA, Inkludering delaktighet och aktivitet i förskolor och skolor – Västerås stad.

Vinnare blev IDA-projektet.

- Det är ändå fantastiskt att vi gick till final som en av de fyra bästa i Sverige, säger enhetschef Yvonne Sturesson Ljungblad. Det gjorde vi tack vare ett oerhört bra jobb som ungdomarna inom Bålstapolarna gör i vår kommun Tack alla Polare!
Färre brott och mindre skadegörelse

Bålstapolarna startades 2008 i och med att en rad ungdomsproblem hade ökat i Håbo kommun. Personal anställdes inom socialförvaltningen för att arbeta brott och drogförebyggande med fokus att skapa relationer med ungdomar i kommunen. Genom detta med målet att tidigt upptäcka ett normbrytande beteende samt att skapa trygghet i den offentliga miljön. Under verksamhetsåren har brottsstatistiken gått ner samt kommunens kostnader för klotter har minskat med 73 procent och skadegörelse med cirka 30 procent.I februari gick anmälningstiden ut för GötaPriset 2011. Då hade 379 utvecklingsprojekt skickats in, en fördubbling jämfört med förra gången. Bland dessa 379 valde nomineringsgruppen ut 52 projekt som gick vidare. De nominerade skickade därefter in en uppsats som beskrev projektet lite närmare. Av dessa 52 har nomineringsgruppen nu utsett fyra finalister som ska bedömas av en jury. En av dessa finalister är Bålstapolarna.
Syftet med Polarna

Bålstapolarna bedriver ett brott- och drogförebyggande arbete inom Håbo kommun. Syftet med Bålstapolarna är att öka tryggheten i den offentliga miljön samt att förbättra samverkan mellan olika myndigheter. Huvuduppgiften som Bålstapolarna har är att skapa och vidmakthålla relationer med kommunens alla ungdomar. Polarna, 19 ungdomar mellan 17-20 år och två ungdomssamordnare, finns ute i hela kommunen för att stödja alla ungdomar varje fredags- och lördagskväll mellan klockan 20.00-02.00. Bålstapolarnas arbete har bidragit till att minska ungdomsbrottsligheten i kommunen.

- Alla vi som arbetar med Bålstapolarna känner oss både stolta och glada över att vårt arbete uppmärksammas. I våra dagliga kontakter med ungdomarna märker vi att vårt arbete gör skillnad. Att bli en av fyra finalister till GötaPriset känns som ytterligare en bekräftelse på att Håbo kommun har satsat rätt, säger ungdomssamordnare Danne Cramnell.

Källa: Håbo kommun

Läs mer:

- Bålsta Polarna

- Beskrivning av Bålstapolarnas arbete till GötaPriset 2011 (pdf, 1 MB)