Hem | Politik | De nya slavarna!

De nya slavarna!

image

De syns inte och de försvinner i statistiken! De gör det du inte gör på jobbet! De kostar inget för dem som har dem, de är gratis! Du får pengar för dem utan att behöva ta något ansvar! De är fas 3 arbetare, de är de nya slavarna!

Man kanske skulle kunna tro att det inte finns slavar idag! Åtminstone inte i vår omedelbara närhet. Men det stämmer inte. Det moderna slaveriet idag benämns även som fas 3 jobb. Tanken från den borgliga regimen med fas 3 jobb var vikten för långtidsarbetslösa att få känna gemenskapen som ett arbete frambringar. Att skaffa sig meriter och kontakter som på sikt ska leda till jobb. Fas 3 jobben får inte vara ”riktiga” jobb utan ska vara sysselsättningar som går utanför den normala jobbramen. Den arbetsgivare som anordnar fas 3 jobb får 225 kr om dagen för varje fas 3 deltagare. En sådan flitig anordnare är soldathemmet utanför livgardet i Kungsängen. Jag har träffat människor som fått fas 3 jobb på soldathemmet, godtyckligt skickade av arbetsförmedlingen. Den bild som kommer fram när man pratar med dessa människor är rena utnyttjande slavuppgifter där din huvudsysselsättning kan vara att ansvara för att städa golvet i restaurangen. En annan är ansvarig för att hålla toaletterna rena. Restaurangens kök hyser hela 7 människor som ”arbetar”. Jag har väldigt svårt att tro att soldathemmet har ett sådant tryck så att det kräver så många som 7 personer som arbetar i köket. Tror arbetsförmedlingen i Bålsta att fas 3 jobb på soldathemmet kommer att leda till anställning? Frågan är om arbetsförmedlingen ens har reflekterat över frågan?

För att ytterligare binda dessa redan utsatta människor till fötterna så är reglerna sådana att den som ingår i fas 3 inte parallellt får utbilda sig ens på enstaka kurser eller på sin fritid. Ändå är utbildning oftast det som behövs för att lyfta upp långtidsarbetslösa så att de blir attraktiva på arbetsmarknaden. Samtidigt så skall fas 3 personen aktivt söka jobb aktivt med hjälp av arbetsförmedlingen. Utbildning som är det mest effektivaste medlet mot arbetslöshet, det går inte för sig! För drygt ett år sedan röstade riksdagen för att stoppa fas 3, men i stället växer Fas 3 så att det knakar. Trots att arbetslivsforskare lagt märke till att åtgärden inte ger riktiga anställningar så fortsätter man med gratisarbete och påhittade arbetsuppgifter som om ingenting har hänt. Oseriösa arbetsgivare som soldathemmet i Kungsängen ser möjligheter med extrainkomster när man fyller på med fas 3 människor som får moppa golv och skura toaletter utan att det för den utnyttjade leder till något vettigt. Denna förvaring av långtidsarbetslösa kostar varje år Sveriges skattebetalare hundratals miljoner kronor. Dessa pengar skulle kunna användas betydligt bättre och leda till riktiga jobb om man satsade rätt. Vad är då rätt satsning? Som jag tidigare nämnt så är riktade utbildningsinsatser och subventionerade anställningar ett bättre drag än dagens resursslöseri. Samtidigt för varje år, månad och dag som går så fortsätter skattepengarna strömma ur statskassan till oseriösa företag, föreningar och stiftelser som utnyttjar långtidsarbetslösa genom fas 3 jobb! De nya slavarna.

Somir Sinharay