Hem | Politik | Håbo kommun begränsar yttrandefriheten

Håbo kommun begränsar yttrandefriheten

image

(Insändare) Det har länge varit känt att en ledande person inom Håbo kommuns förvaltningar kontaktat lokalpressens VD med en begäran om att kritiska insändare inte ska publiceras i lokalpressen Ena-Håbo tidningen och Bålsta Upplandsbro Bladet.

Beslut som tagits sedan många år i kommunfullmäktige, att information till medborgarna ska ske endast i Bålsta Upplands-Bro Bladet och därför har kommunen blivit en stor annonsör i tidningen med kostnader över 130000 kr per år som i slutändan resulterat i en affärside från tidningens sida, men som kommunen starkt förnekar. Vi är många medborgare som inte får utrycka våra röster i det ”fria ordet” genom att våra insändare stoppas och inte blir publicerade under det ”fria ordet”. Kritiken kan gälla kommunens beslut i olika frågor som inte få bli offentlig. Man kan tydligt se i annonsbladet sedan lång tid tillbaka att kritiska insändare från Upplandsbro får publicitet medan skribenterna med kritik från Håbo blir stoppade.

Eftersom detta nu har blivit känt bland medborgarna i Håbo har förnekelsens vindar börjat blåsa där samtliga förnekar att de varit i kontakt med tidningen, som nu resulterat i att ett medborgarförslag som ska lämnas in till kommunfullmäktige den 23 sep om att omedelbart upphöra med att annonsera i tidningen och starta ett eget informationsblad som följer det förfarande som Enköping och Upplands-Bro har, då sitter man inte i knät på lokalpressen.

Det är också viktigt att informationsförvaltningen i Håbo kommun blir rentvådd från allmänhetens anklagelse att ha ett samarbete med lokaltidningen. Frågan man ställer sig är om Ena-Håbotidningen följer etiska regler, döm själva efter att ni läst nedan länk.

Med vänliga hälsningar
Håkan Sundström

Läs även: Medborgarförslag till Håbo KF den 23 september 2013

Varför slutade Roland Nordqvist på Ena-Håbo Tidningen?
Se http://Enkopingssidan.se/sanningen-om-ena-habo-tidningen.