Hem | Politik | Planera dyrt eller bygga billigt...

Planera dyrt eller bygga billigt...

image

Agneta Hägglund (S) har vid flera tillfällen gått ut i media och pratat om hur duktiga S varit dom senaste 4 åren på att få fram lägenheter. ”Fått fram”…. ja det är ju en definitions fråga kanske men enligt mig är det när man har färdiga lägenheter som medborgare kan flytta in i, inte när dom endast finns ritade på ett papper på kommunhuset….

Siffran har varierat lite, men 700 lägenheter är det hon nämner i Ena-Håbo nummer 17. Av dessa 700 lägenheter har man bara byggt färdigt ett femtiotal enligt Agnetas egna uppgifter i media.

Resterande är bara på papper, några överklagade och andra inte påbörjade. En av planerna som gäller ~350 lgh, har man jobbat med sedan 2009 och som det ser ut nu kommer den tidigast vara aktuell för ett antagande andra halvan av 2015. Genomförande tiden är sedan ~10 år.

Att det råder bostadsbrist i Håbo är det väl kanske inte så mycket att orda om. Beroende lite på vem man frågar så står det ca 2500-3000 personer i bostadskön. Med en sådan kö borde byggföretagen stå uppradade med spaden i handen, redo att börja bygga så fort en detaljplan är färdig, men icke sa Nicke! 2014-01-09 vann 'Detaljplan Glastomten' med ca 100 lgh laga kraft, men så vitt jag förstår har inte ett enda spadtag tagits trots att det nu gått ~7 månader. Att få fram den detaljplanen har tagit ~8 år.

Så varför har man inte börjat bygga? - Jo efter vad jag förstått så var bara en (ja 1) byggare som intresserade sig för detaljplanen och skulle dom få bygga så skulle det bli på tok för höga hyror.

Varför lägger kommunen hundratusentals kronor på att arbeta fram detaljplaner som inte är ekonomisk hållbara? Den detaljplan som är ute på samråd gällande ~350 lägenheter, har precis samma problem och ser ut att kunna bli ännu ett ’Glastomten’ exempel. I samtal med en av markägarna har det visat sig att produktionskostnaderna blir så höga att man kan förvänta sig hyror motsvarande de på liljeholmen i Stockholm. Är det rimligt med liknande hyror här i Bålsta?

Agneta Hägglund (S) är även en ledande figur i centrum planerna som nu arbetas fram av kommunen. Vad har kommunen gjort för att säkerställa att man inte hamnar i samma sits där? Kommer någon vilja bygga? Vilka hyror kommer det bli för boende och företag i dom nyproducerade områdena? Mycket i centrum planerna verkar vara hämtat från storstäder, det är i sig inget fel i det om man nu har kommit fram till att det är ekonomiskt hållbart med en sådan byggnation i Bålsta.

Ett genomgående tema för Håbo kommuns detaljplaner verkar vara att dom ofta blir överklagade. Överklagan tar tid, kostar pengar och man riskerar helt enkelt att detaljplanen blir upphävd. Vore det inte bättre att lägga den extra tid som behövs och istället göra ett ordentligt grund arbete och på så sätt minska risken för ett överklagande?

Centrum planerna är faktiskt ett ganska bra exempel: Enligt trafikverket bör man undvika att bygga bostäder mellan Stockholmsvägen och järnvägen. Detta eftersom det är svårt att uppnå en bra boendemiljö där. För att klara buller och vibrationer från järnvägen och Stockholmsvägen måste man bygga efter särskilda avstegsmodeller, samt extra tunga och tjocka väggar, dvs dyrare och dyrare.

Självklart ska vi bygga! Men är det verkligen så dåligt med plats i Bålsta att vi måste bygga på olämpliga ställen, där många aldrig kommer ha råd att bo eller bedriva sin verksamhet?

Nä! Kort och gott tycker jag att kommunens planarbete måste förbättras och tjänstemännens slappa hantering av skattemedel måste tillrättavisas. Gör vi inget kan vi räkna med att bostadscirkusen fortsätter i många år till.

Vi måste planera för ett smart, trivsamt och billigare boende i Bålsta och inte för en dyr Stockholms-kopia.

Socialdemokraterna har redan visat att dom inte klarar av att styra upp bostadssituationen. Det är dags för ett byte!

/Alex Roos