Hem | Politik | Äppelmust och nytt kommunalråd på frukostmöte

Äppelmust och nytt kommunalråd på frukostmöte

image

På tisdagsmorgonens frukostmöte presenterade bland annat Håbos nya kommunalråd Carina Lund sina tankar inför framtiden.

Frukostmötets första programpunkt var en presentation av kommunens arbete inom projektet Förenkla - helt enkelt. Kommundirektör Per Kjellander berättade att projektet genomförs i länet med Regionförbundet som samordnande organ och Håbo har nu påbörjat en utbildningsfas där medarbetarna ska få verktyg för att dels få ihop sina två roller som myndighet och som serviceorgan mot medborgarna, dels att förbättra attityder och agera professionellt. Läs mer om projektet här.

Håbo nya kommunalråd Carina Lund (M) tog sedan över scenen och berättade om den nya alliansen som bildats i Håbo mellan M, Fp, Kd, C, Mp. Carina visade hur Håboborna röstade i det senaste valet och lyfte fram vad den nya politiska ledningen kommer att arbeta för. Bland annat kommer man igenomföra medborgarträffar för att få en bättre dialog med och insyn i medborgarnas vilja.

Jörgen Pettersson

Jörgen Pettersson kom från Coompanion Uppsla län och berättade om det stöd man kan få från dem om man är flera som vill starta företag tillsammans. Läs mer om Coompanion här.

Jan Friskman Maria Wille

Därnäst kom Jan Friskman och Maria Wille upp på scenen för att berätta om Röda Korsets verksamhet i Håbo. Det finns Röda Korskretsar i hela världen och i Bålsta arbetar man både lokalt med socialt utanförskap via second hand-butiken i gamla Bålsta centrum och på nationell och internationell nivå via insamlingar och donationer till speciella ändamål. Idag efterlyste man också både frivilliga som vill hjälpa till i butiken samt en lagerlokal att hyra, eftersom Håboborna är så generösa att skänka saker till butiken att man inte längre har plats på lagret. Läs mer om Röda Korset Håbo här.

Sofie Lahyani

Sofie Lahyani från Ung FÖretagsamhet i Uppsala berättade därefter om den verksamhet man bedriver som stöd till kommunerna i länet. Sofie tog upp statistik som visar hur de ungdomar som bedriver ett UF-företag i gymnasiet har större chans att få bättre jobb, högre lön och mer inflytande över sina liv än de som inte gör det. Att barn ska få kunskaper i entreprenörskap finns med i skolplanen för både grundskola och gymnasium, och Håbo är en kommun som är mycket aktiv inom detta område. Läs mer om Ung Företagsamhet här.

Homemade UF

Nästa programpunkt var ett av årets nya UF-företag från ekonomiprogrammet på Fridegårdsgymnasiet. Frida Lundstjälk, Amanda Palo, Julia Olsson och Sandra Lindberg berättade om sitt företag HomeMade UF där de säljer produkter tillverkade av äpplen. Idén är att ta vara på en ofta oanvänd lokal resurs, äpplen, och tillverka något själva, och även skänka en del av vinsten till välgörenhet. Tjejerna har valt att ge 40 kronor av varje såld låda till Läkarmissionens projekt i Mocanbique där man planterar fruktträd. Läs mer om HomeMade UF här.

Sanna Engström från Bålsta Företagarförening tog sedan tillfället i akt och berättade om föreningens årliga julfest som går av stapeln på Brunnsta gård torsdagen den 4 december klockan 18.30. För mer information och anmälan läs här.

Håbo Marknads AB