Hem | Politik | Snowden fick svenskt pris

Snowden fick svenskt pris

image

Visselblåsaren Edward Snowden, som läckte uppgifter om USA:s övervakning, tilldelades på måndagen Right Livelihoods hederspris

Edward Snowden, född 21 juni 1983, är en amerikansk whistleblower (visselblåsare) och tidigare CIA-anställd som arbetat som konsult åt USA:s nationella säkerhetstjänst National Security Agency. Snowden läckte sekretessbelagda dokument som påvisade existensen av storskaliga och topphemliga övervakningprojekt såsom PRISM och Boundless informant (gränslös informant). Han har även läckt dokument som han menar visar på att USA och Storbritannien bedriver hackingattacker riktade mot datorer över hela världen, bland annat mot delegaterna på G20-mötet i London 2009, samt i Hongkong och fastlands-Kina. Snowden överlämnade dokumenten till tidningarna The Guardian och The Washington Post i juni 2013.

Snowden får hederspriset tillsammans med The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger.

Årets tre andra vinnare av Right Livelihood-priset är Asma Jahangir som arbetar med mänskliga rättigheter i Pakistan, Basil Fernando från Asian Human Rights Commission i Hongkong och amerikanen Bill McKibben som mobiliserat en internationell opinion för att skapa insatser mot klimatförändringarna.

Right Livelihood Award, engelska, ungefär Priset för bra/korrekt/riktigt levnadssätt, är ett pris som instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull, och som brukar delas ut till människor som anses på något sätt arbeta praktiskt för jordens och dess invånares bästa. Priset delas ut i Riksdagshuset i Stockholm i början av december varje år, och kallas ibland "det alternativa Nobelpriset". Pristagarna, vanligen fyra, får dela på en prissumma som 2011 var 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner kronor).

Attila Gal
HåboPortalen
(Källa: Wikipedia)