Hem | Politik | Varför har vi ett oppositionsråd i Håbo politiken?

Varför har vi ett oppositionsråd i Håbo politiken?

image

(Insändare) Många medborgare ifrågasätter idag Agneta Hägglunds tillsättning som oppositionsråd, när hon vägrar att samarbeta med alla partier som tillhör oppositionen i Håbo. Därför ställe jag frågan i Kommunfullmäktige igår den 23 mars om hennes roll som oppositionsråd, när hon endast jobbar med sitt eget parti socialdemokraterna i opposition.

Hennes motivering var att samtliga partier för sin egen politik och att det under denna mandatperiod har etablerats arvoderade gruppledare för varje parti och att hon därmed såg sig själv som ett oppositionsråd för endast socialdemokraterna med ett årsarvode på 522900 kr, medan en gruppledare för sina respektive partier, har endast ett årsarvode på 55776 kr.

I politikens värld gäller inte frågan om lika lön för lika arbete, i politiken gäller helt andra regler som beror på att politikerna själva sätter villkoren och att en arbetsbeskrivning ska tas fram till April månad som ska rättfärdiga kommunalrådets höga arvode gentemot partiernas gruppledare som gör exakt samma arbete och ansvar.

Det konstiga i denna tillsättning är att man tillsatte oppositionrådsposten innan man hade en arbets och ansvarsbeskrivning tillgänglig. Det är endast i politiken som sådant fungerar, i det öppna samhället måste man ha en ansvars och arbetsbeskrivning tillgänglig innan man tillsätter posten så att vederbörande person vet vad han/hon ska ansvara för.

Den tilltänkta arbetsbeskrivningen går just nu på remiss inom politiken medan medborgarna hålls utanför för insyn.

Jag hoppas att samtliga partier har kravet i arbetsbeskrivningen att ett oppositionsråd ska samarbeta med samtliga partier i oppositionen och kalla till oppositionsmöten inför varje kommunfullmäktige för att få en balans mellan det regerande blocket och oppositionen.

För de som är intresserad av KF mötet den 23 mars, där Agneta Hägglund svarade på frågan, kan lyssna på inspelningen här nedan (spola fram till 8:30).

Håkan Sundström.