Hem | Politik | Centerpartiet C | Vem styr en av Sveriges yngsta kommuner?

Vem styr en av Sveriges yngsta kommuner?

image

Det är allmänt känt att Håbo tillhör en av Sveriges yngsta kommuner. Genomsnittlig ålder på en Håbobo är 37 år. Även om denna siffra kan vara några år gammal så har det inte hänt mycket sen dess. Däremot är mindre känt att den genomsnittliga åldern på en kommunfullmäktigeledamot är 60 år. För att göra saken ännu mer dramatisk så är de ivrigaste kritiker av det politiska etablissemanget oftast äldre än 60 år.

Man kan säga att de som representerar befolkning som är 60 år eller äldre styr Håbo kommun, där mer än hälften av befolkningen är mellan 18 och 60 år. Är detta rymligt kan man fråga sig, men det är den dystra sanningen. Det är inte konstigt att man under i alla fall 5 årsperiod har byggt ett ålderdomshem samt bygger ett mindre bostadskomplex för de som är 60 år eller äldre, trots att det råder stor brist på ungdomslägenheter. Många av våra politiker påpekar gärna att vi blir äldre trots att det är barnafödandet som står för stor del av befolkningstillväxten. Nettoinflyttningen är inte så stor då det flyttar ut nästan lika många och man kan gissa att det är unga som flyttar ut mest. Vill man flytta ut och inte kan få sin första bostad, blir man tvungen att söka sig härifrån. De som skulle kunna vara kvar och betala skatt i sin hemkommun, flyttar ut och betalar skatt i de kommuner som inte har behövt satsa på deras skolgång mm.

Utan att bli stämplad som någon som diskriminerar äldre då jag själv är inte längre ungdom så är just nu mycket större behov av politiker i Håbo kommun som är mellan 18 – 45 år. Deras representation i de politiska församlingarna är obefintlig. Jag tror inte att frågor som kopplas till befolkningen i den aktuella åldersgruppen kan skötas bättre av andra än de själva.

Här har samtliga partier mycket att göra. Rekryteringen av unga går segt. Äldre politiker har svårt att lämna sina platser om en och annan ung politiker dyker upp och rekryteringen av nya politiker görs oftast inom de åldersgrupper som de etablerade politiker själva tillhör. Faktum är att yngre politiker attraherar sina egna åldersgrupper och saknas dessa, blir det istället ökning av politiker som är redan i ”övre åldern”. Jag fick veta häromdagen att en av våra tidigare kommunalråd var bara 29 år gammal när han tillträde som kommunalråd. Det kallar jag för förtroende. Blir vi politiker dessutom stämplade som ”politikermafia” och annat nedsättande i en alltmer onyanserad debatt, där alla stämplas lika, då undrar man hur skal vi kunna få yngre människor att engagera sig.
Det är inte lätt att få pusslet ihop, där man är mån om sin karriär på jobbet, vill vara tillgänglig för sin familj, vara god moder eller fader, hinna skjutsa sina barn på olika aktiviteter åka på skidsemester mm. Allt detta ska man sätta i relation till ett frivilligt politisk engagemang. Dessutom ska man krångla till med mötena som inte är lämpade för de som prioriterar jobbet, krångliga tidsredovisningar vad gäller olika ersättningar och annat som borde ses över. Är man pensionär kan man sitta i mötet vilken tid på dagen som helst och någon ersättning för förlorad arbetsinkomst behöver man inte heller ha.

Vi måste alla göra vårt yttersta för att få in yngre människor i politiken, genom politikerskolor, genom att anpassa det politiska arbetet till deras verklighet, genom att vara beredd att lämna ifrån sig uppdraget till förmån för yngre och på alla andra möjliga sätt, annars kommer vi på sikt att få kris i demokratin och allt vad det innebör.

Det är lika stor ansvar för oss alla som bor i Håbo kommun som av många positiva anledningar kan blicka framåt, mot alla de utmaningar som väntar.

Nihad Hodzic
Centerpartiet i Håbo