Hem | Politik | Liberalerna L | Bjuhr och SD luktar 30-tal

Bjuhr och SD luktar 30-tal

image

Det är intressant med uppbygget av Linnea Bjuhrs insändare i EP 20 februari (*HP 21 februari). Hon inleder med att ifrågasätta om man kan göra något åt tiggeriet överhuvudtaget. Sedan hänvisar hon till regler i Håbo kommun, som gäller insamling av pengar med hänvisning till polisen. Hon följer upp med ett ur sammanhanget lösryckt citat från rikspolisen, och avslutar med tvivelaktiga påståenden med syftet att vagga in läsaren i tron att vi har en otrygg miljö, att kommunen inte följer lagen, och att tiggeriet är olagligt och kriminellt organiserat. Ett klassiskt retoriskt grepp. Låt oss granska det.

För det första, när det gäller reglerna i Håbo kommun, hänvisar vi där till polisen. Men, det är inte så att polisen förbjuder detta. De säger ordagrant att ”undantag är om platsen endast används tillfälligt, i obetydlig omfattning och utan att inkräkta på någon annans tillstånd”. Och polisen anser inte att det finns fog för och har aldrig ingripit mot EU-migranterna, av detta skäl.

För det andra, polisen har, enligt samma nummer och samma artikel i GP som Bjuhr citerar, ”i omgångar försökt komma fram till om det finns någon i bakgrunden som tjänar pengar på de fattiga EU-migranterna som är här, - I nuläget är det ingen fråga vi jobbar med”, säger polisen. Det hoppar Bjuhr över.

För det tredje. SD är det enda parti som vill förbjuda tiggeriet, och dessutom fängsla dem eller skicka dem utomlands. Samma som skedde på 1930-talet av nazisterna, vilket är väl värt att minnas med tanke på hur det gick sedan. Då, i september 1933, drev de en hård kampanj med följande innehåll: ”Stoppa tiggarplågan”, ”stoppa det organiserade tiggeriet”, ”yrkestiggarna är en plåga”, tiggeriet var ett ”organiserat, inkomstbringande yrke”, tiggare och romer bedrog ”sociala hjälporganisationer” och städers ”socialhjälp”. En hel del känns ju igen från dagens SD-kampanjer. Under en vecka, mellan den 18:e och 25:e september 1933, lät nazisterna arrestera alla (!) Tysklands tiggare. Som ju dagens SD vill i vårt land. Och på 1930-talet var detta som bekant bara början. Under de närmaste åren, då nazisterna fått makten, arresterade och mördade de flera ”asociala”, fördes dem till arbetsläger, och från 1938 sattes de i koncentrationsläger i större skala.

Tänk på detta när du hör Sverigedemokrater, eller den SD-trogna nätpressen, hetsa mot ”organiserat tiggeri”, ”yrkestiggare” eller ”stöldaktiga romer” idag.

För det fjärde. Mig veterligen är det ingen här i Håbo kommun som känner sig otrygg på grund av tiggarnas närvaro. Var finns grunden för ett sådant påstående?

Avslutningsvis kan man lägga till, Linnea Bjuhr, att när SD:s kommunikationsstrateg Joakim Wallerstein, ansvarig för kampanjen mot tiggeri, får frågan om de har några fakta som understöder att det är organiserat, svarar han följande: ”Nej, egentligen inte”!

Håkan Welin (L)


Nej till tiggeri (Insändare av Linnea Bjuhr (SD) i HP 21 februari 2016)