Hem | Skokloster | Så blev julmarknaden i Skokloster

Så blev julmarknaden i Skokloster

image

Solen skiner och vinden viner i de höga kastanjerna mellan kyrkan och slottet i kyrkbyn i Skokloster. Det är lördag och julmarknad i och omkring slottet. Värdshuset serverar jullunch, Macken med butik & café är öppet liksom Sjövillan där det serveras kaffe och lättare lunch.

Det är sista helgen i november och vädret inspirerar till promenader i det sköna höstvädret. Strax efter lunchtid på lördagen var parkeringarna i kyrkbyn fyllda av bilar och folk strömmade till. Slottet fylldes av besökare till slottscaféet, butiken, barnverkstaden och utställarna runt borggården. Det fina vädret höll dock i sig bara på lördagen för under söndagen regnade det i stort sett hela dagen. Men det hindrade varken knallarna från att exponera sitt utbud eller besökarna att strömma till, dock inte lika flitigt som under lördagen.

En doft som ledde fram till marknaden
Redan innan man kom fram till slottsporten möttes man av doften från brända mandlar. Vid sidan av slottstrappan hade en grupp människor samlats. Där mitt i gruppen stod Tom Paulson och brände mandlar som han sålde tillsammans med dekorativa förpackningar med stora och små marsipangrisar.
Några trappsteg senare var man inne i slottets portik och där möttes man av knallar med hantverk och allehanda marknadsprylar. Besökarna var många liksom utbudet av aktiviteter som pyssel i barnverkstaden, ett besök i slotts- butiken eller caféet eller slottsvisning.

Musik i väntan på Advent
På lördagen, en stund före kl. 14 strömmade folk till kyrkan. Inne i det vackra kyrkorummet bjöd Inga-Maj Tisserant på några julsånger. Klockan två var kyrkan näst intill fullsatt. Då ringde kyrkklockorna och det var dags för aktörerna i Sko Spelfolk och Skokloster & Trögds Spelmanslag att ta plats framför altarringen. Prästen Fredrik Ollila hälsade välkommen till musikstunden som leddes av Inga-Maj Tisserant. Det var en komplett julmarknadsdag i kyrkbyn i Skokloster på lördagen som följdes av en lite blötare dag på söndagen med julmarknad, adventsgudstjänst och allt det som var öppet och bjöd på julstämning dagen innan.

Tommy Hildorsson