Hem | Skokloster | Allhelgonadagen – en dag i stillhet och eftertanke

Allhelgonadagen – en dag i stillhet och eftertanke

image

Några har lagt sig tillrätta på marken, liksom sjunkit ner mellan grässtråna och dragit en lättnadens suck efter att den senaste vindpusten fått dem att falla in i markens ojämnheter. Andra sitter fortfarande fast på trädens grenar, hängande på en skör tråd. De väntar på nästa vind som skall få dem att falla och lägga sig orörliga tillsammans med de andra löven på marken.

Det doftar från de vissnande löven, från den blöta marken och från naturens stillhet. Luften är inte kall, den känns behagligt fuktig, till och med ljum när en bris letar sig fram mellan träden.
Dagarna blir kortare och människor tillåter sig att ge efter för årstidens växlingar. Det tänds ljus i fönster där sommargardinerna fladdrade för någon månad sedan – det är höst.

Så olik sig tiden blir när klockan ställs om och Allhelgonadagens lugn vilar över bygden. Då rör sig skuggorna på kyrkogården i takt med skymningsljuset och mörkret – när vi minns någon. Någon som en gång var oss nära, kanske närmare än vi någonsin varit oss själva – i kärlekens tid.

Tommy Hildorsson