Hem | Skokloster | Braskamin trivselfaktor i hyreshus

Braskamin trivselfaktor i hyreshus

image

Husen i Idealbyn i Skokloster byggdes i början på 1990-talet. De är byggda enligt indisk arkitektur med en ljusgård i mitten. I 17 av husen finns en braskamin. Tanken var att man genom att elda i braskaminen skulle öka trivselkänslan när man, som det var tänkt, samlades i trapphuset.

Idag bor några av dem som flyttade till Idealbyn för TM-rörelsens skull, kvar. Andra har flyttat in och de som bor där idag kommer från samhällets alla skikt och har flyttat till Idealbyn för att få ett bra boende i en bra miljö på landet.

Stor omsättning på hyresgäster
Många som bor i Idealbyn har bott i andra lägenheter i samma hus eller i andra hus tidigare. Idealbyn är den plats i socknen där man flyttar mest. Om man slår ut antalet flyttande på ett år så är det ungefär 50 flyttningar per år. Några av dem som bott länge i samma hus hjälper till att vårda både ytter- och innerområdet. Det kan man tydligt se i några av trapphusen där det är så ombonat och fint att man tror sig komma in i en lägenhet när man stiger in genom entrén.

En välkomnande atmosfär
Braskaminen utgör en stor trivselfaktor med att inte bara sprida värme utan även trivsel. Dock har det varit förbjudet att elda i dem under Jul och Nyår eftersom det var länge sedan de var besiktade. I början på det nya året kommer dock sotarmästaren i kommunen att se till att en besiktning görs. Sedan finns möjligheten att åter igen tända en brasa, mysa tillsammans med sina grannar och känna att man har det trivsamt i sitt boende på landet i Idealbyn i Skokloster.

En idealisk plats att bo på
De 25 husen utgör en bykänsla med entréer som vetter mot nord ost, ost. Trots sitt läge på landet är det en central plats att bo på, detta med tanke på de goda bussförbindelserna och närheten till tätorter. Till Bålsta är det cirka 20 km och där finns pendeltåg, tåg och bussförbindelser till Enköping, Uppsala, Sigtuna och Arlanda. De som bor i denna kulturbygd har därmed all anledning att vara stolta och nöjda med sitt boende på landet i Skokloster.

Tommy Hildorsson