Hem | Skokloster | Stulet föremål tillbaka på Skoklosters slott

Stulet föremål tillbaka på Skoklosters slott

image

Föremålet, ett astrolabium tillverkat av Martin Weiler i Tyskland 1590, är en tidig astronomisk ”dator”, ett instrument som bl.a. användes för att mäta tid och avstånd mellan himlakroppar. Det stulna föremålet återlämnades i onsdags.

På den internationella marknaden värderas det till flera miljoner kronor. Detektiven är Christopher Marinello, en jurist i London som specialiserat sig på att återbörda stulna kulturskatter.

-Det är fantastiskt att vi kan få tillbaka ett så unikt föremål som detta astronomiska mätinstrument, säger Rebecka Enhörning, museichef på Skoklosters slott. Det finns endast några få exemplar kvar i världen. Astrolabier användes av araberna redan för 1000 år sedan för att mäta tid samt avstånd mellan stjärnor och planeter. I Europa blev det under 1500- och 1600-talen ett mycket viktigt instrument för astronomiska och astrologiska studier och iakttagelser. Ett stort tack till Christopher Marinello för ett fenomenalt detektivjobb och att vi får tillbaka denna förlorade skatt. Han kommer personligen att överlämna föremålet här på Skoklosters slott på onsdag.

Föremålet stals 1999, förmodligen samtidigt med ett annat mycket sällsynt instrument för artilleriet från 1643. Vid samma tid försvann också en bok från Skoklosters slottsbibliotek. De rapporterades stulna till Interpol och ”The Art Loss Register” i London. Christopher Marinello är chef för ”The Art Loss Register”, som har en databas över stulna föremål. Han upptäckte det stulna föremålet när en italiensk samlare var i begrepp att sälja det och börjande genast att förhandla om ett återlämnande. Marinello säger att ett föremål från 1500-talet är kanske inte lika sexigt som en tavla av Matisse, som nyligen återlämnades tillbaka till Moderna museet i Stockholm. Det lika viktigt och värdefullt att återlämna ett så fantastiskt instrument anser han som den spårhund han är.

Attila Gal
HåboPortalen