Hem | Skokloster | Människors slarv – djurens öde

Människors slarv – djurens öde

image

En kronhjort fick sätta livet till efter att ha trasslat in sig i ett elstängsel i Skokloster. Det var Waldemar "Walle" Sundins son Fredrik i Lundal, Skokloster som fick se hur hjorten kämpade för sitt liv. Han ropade på Walle som larmade polis. En stund senare kom en viltvårdare till platsen och avlivade hjorten som hade brutit ett framben, trasslat in sig i elstängslet och inte hade en chans att klara sig.

Walle, 86 år i höst, berättar att det ofta är hjortar, älgar, vildsvin och rådjur på åkern mellan gårdarna Långlöt, Uggelbo och Lundal i Skokloster där han bor tillsammans med sin son.
– Det är slarvigt av den som ansvarar för elstängslet att låta det hänga som det gör i hagen där hjorten trasslat in hornen i det trådomspunna repet. Speciellt som det inte har varit några djur i hagen på hela sommaren, säger han.

Walle njuter av att bo mitt i naturen
– Vi bor så fint här i Lundal det är rena paradiset, säger Walle och fortsätter att berätta om sina upplevelser. Jag har aldrig tidigare upplevt så många djur på nära håll som här i Skokloster. En dag kom det ett par tranor och landade på åkern. En annan dag gick två rådjur ända upp till boningshuset. En eftermiddag gick en hel grupp hjortar ute på åkern och betade. För att inte tala om när en grupp på 11 vildsvin hoppade fram ur gräset på andra sidan åkern. Det är underbart att få bo så nära naturen. Men jag blir bedrövad när jag ser vad som hände med kronhjorten. Tänk så många djur som får lida för att människor inte sköter om sina stängsel, avslutar Waldemar samtidigt som han ser ut över den stora åkern och hagen där kronhjorten fick sätta livet till på grund av löst hängande stängseltråd.

Tommy Hildorsson