Hem | Skokloster | Strandnära ”vattenhål” i avstressad miljö

Strandnära ”vattenhål” i avstressad miljö

image

Sjövillan i Skokloster bär på en lång historia. En gång i tiden var där telefonväxel. Det var på den tiden då telefonin var ung och det endast var en- och tvåsiffriga telefonnummer på Skohalvön. Senare bodde en skollärare och gårdens rättare i huset. Idag när kyrkan äger fastigheten är det café på sommaren men också andra aktiviteter med bland annat konfirmander och sjöscouter.

På somrarna sedan 22 år tillbaka är det sommarcafé samtidigt som kyrkan är sjö- och vägkyrka. I det sammanhanget har Majlen Håkansson i alla år varit och är fortfarande en viktig bricka i spelet. Då hon inte är med vid själva serveringen är hon ändå med ”bakom kulisserna” på ett eller annat sätt.


Två guldklockor för lång och trogen tjänst
Majlen kom till Skokloster från Lovisa i Finland 1971, bara 17 år gammal. Idag har hon gjort sig förtjänt av två guldklockor för lång och trogen tjänst på två arbetsplatser, 36 år i slottet och 25 år i kyrkan. Det var tack vare annonsen som Skokloster Wärdshus hade i Huvudstadsbladet i Finland 1971 som hon kom till Skokloster. Hon fick jobb på värdshuset och jobbade där till 1975 då hon började på Skoklosters slott. 1988 fick hon en halvtidstjänst i kyrkan och gick samtidigt ner till halvtid på slottet, där hon slutade 2010 för att arbeta heltid vid kyrkan.

Harmoni, lugn och skaparglädje
Majlen har sinne för det sköna i livet och kanske är det tack vare ”huset på höjden” där hon, hennes man Detlef, en hund, en papegoja och två katter bor, som hon känner harmoni och ett inre lugn. Huset som en gång i tiden var klockarbostad, post och lanthandel har de bott i sedan 1974.

– Boendet spelar en viktig roll i livet och vi trivs oerhört bra i huset. Visst påverkar det hur man fungerar i arbetslivet och för övrigt. Kanske är det därför som jag känner mig harmonisk och lugn även i stressiga situationer. Även när kön ringlar lång i Kyrkcentrum i Bålsta eller i Sjövillan i Skokloster då besökarna väntar på mat eller kaffe tar jag det med ro, säger Majlen.
Kanske är det, det som får människor, djur och växter att trivas i hennes närvaro. De jättelika sulfinpetuniorna som hänger i sina amplan utanför Sjövillan talar sitt tydliga språk. Det är många som beundrat dessa monsteramplar under sommarmånaderna och i år får de sällskap av pelargoner både i balkonglådor och i krukor. För att göra det ändå mer dekorativt har Majlen gjort ytterkrukor av handdukar och betong, en idé som hon fick på sin senaste resa till Finland. Det har även blivit några fyrar också de i betong.

Tommy Hildorsson