Hem | Skokloster | Den 1 maj öppnar slottet - ett vårtecken

Den 1 maj öppnar slottet - ett vårtecken

image

– Att slottet öppnar för allmänheten är ett säkert vårtecken, säger intendent Gösta Sandell. Nu har vi dessutom två nya ”blommor” som har slagit ut: två nyskrivna böcker om slottet och människorna som levde här.

Den ena är en efterlängtad historik över Skokloster där samtliga fjorton ägare sedan 1611 presenteras.
Den andra boken är en initierad beskrivning av hushållningen under Carl Gustaf Wrangel, Nils Brahes och Abraham Brahes tid, 1660-tal-1720-tal. Helt plötsligt kommer slottet till liv; såväl tjänare som herrskap synliggörs på ett fascinerande sätt. Vem visste tidigare att citroner, parmesanost och grillade ostron var vanligheter på Wrangels bord, till exempel? Köksskrivaren Johan Ramtun, bland andra, såg till att allt köptes in och antecknades.

Våren på Skoklosters slott är en förbådan till årets tema: Barockfesten.
”Skokloster – människorna och slottet” 95 kr av Inger Olovsson & Gösta Sandell
”Adlig aptit” 255 kr av Ingrid Larsson Haglund
Böckerna säljs i butiken.

Upplev slottets praktfulla salar och salonger!
Antingen gå på egen hand i Wrangel- och Brahevåningarna, i interiörer med det yppersta av tidens konsthantverk, måleri, möbler och textilier!  Eller följ med på en guidad tur upp för trapporna till bland annat Wrangels rustkammare och den ofullbordade salen, den stora bankettsal som förblivit en byggarbetsplats sedan 1600-talet.

Visningar fram till 1 juni - fyra svenska visningar  och en engelsk visning .
11:15 svensk visning, 12:15 engelsk visning, 13:15 svensk visning 14:15 familjevisning
15:00 svensk visning

Caféet är öppet
Slottscaféet, beläget i slottet, bjuder på läcker och välsmakande förtäring, både måltider och smörgåsar, pajer och kakor.
i juni

Nationaldagsfirande på Skoklosters slott den  6 juni firar vi i samarbete med  Bålsta kommun – samtidigt öppnar sommarens utställning:

*Barockfesten – en utställning om något storslaget, 6/6 -27/9

Källa: Skoklosters slott