Hem | Övriga Nyheter | Benders utsläpp

Benders utsläpp

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Insändare) Bilder som tagits nyligen, visande Benders utsläpp som nu pågått många år i olika rör leds helt orenat till Mälaren.

Benders utsläpp Benders utsläpp


Utsläppen ökar tydligen i takt med produktionen. Mitt vatten! Det är tomma ord av Håbo kommunen. Eller så är stora multinationella företag undantagna och kan fritt fram släppa ut vad de vill.

RolfPrenumerera på kommentarer Kommentarer (4 Skickat)

avatar
Attila Gal 25 Apr 2014
I dagens (25 april 2014) Enköpings-Posten:

Föroreningar i ytvattnet

"...fyra diken med med ytvatten och några punkter med grundvatten har undersökts. Samtliga ytvattenprover från diken uppvisar förhöjda pH-värden, som högst 12,9 i diket närmast Benders..."

Attila Gal
HåboPortalen
avatar
Attila Gal 26 Apr 2014
Saxat från kommunens hemsida (24 april 2014):

Fortsatt utredning av höga ph-värden i diken vid Västerskogs industriområde

Sedan ett par år har vitt slam och höga pH värden observerats i diken vid Västerskogs industriområde. Det har tidigare funnits en enig uppfattning om att slammet fäller ut från krossmaterial som har använts till bärlager på Benders ytor. Men vidare utredningar av innehållet visar tecken på andra föroreningar som inte kan sättas i samband med återvunnet betongmaterial. Nivåerna av föroreningar är inte höga men gav upphov till misstankar om på att dagvattnet var påverkat av Skörbydeponin som ligger i Västerskog. Deponin har tidigare utretts och risklassats enligt MIFO-modellen (Metodik för inventering av förorenade områden). Kommunen har låtit en konsult göra en miljökontroll av ytvattnet i de berörda dikena. Utredningen visar att det inte finns några tydliga samband mellan utfällningarna och deponin. Krossmaterialet kan sannolikt inte heller ge upphov till de stora mängderna slam.
Vad innehåller slammet?

Slammet utgörs av kalcium som fäller ut i vattnet vid höga pH värden. Slammet är inte direkt farligt men för säkerhets skull bör inte hundar tillåtas dricka av vattnet eller små barn leka vid diket.
Vad gör kommunen nu?

Vi kommer att gå vidare med ytterligare utredningar för att spåra källan till de höga pH värdena i dagvattnet.
avatar
Christian 26 Apr 2014
Men har man agerat först nu? Rolf Adolfsson har ju rapporterat om problemet i ett par år. En annan sak: hur ofta har ph värdet kontrollerats? Varje dag hoppas jag annars är detta stor skandal.
avatar
Håkan Sundström 29 Apr 2014
Det är bedrövligt att kommunen inte har agerat tidigare, kan det bero på inkompetenta personer i kommunen eller har det varit av ointresse som kommunen inte agerat på Rolf Adolfsson många signaler under flera år.
Varför reagerar inte kommunledningen och ger en förklaring på de höga PH värdarna eller har kommunen kört spelet från Benders att PH värdet ligger inom gränsvärdet?

Det kanske är dags att göra en medborgaranmälan till hälsovårdsnämnden så kommunen börjar förstå allvaret i problemet.
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2715