Hem | Övriga Nyheter | Efterskänkt fordran till Bålsta taxi lagligt

Efterskänkt fordran till Bålsta taxi lagligt

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Kommunens beslut att efterskänka ca 300 000 kronor till Bålsta taxi var inte lagbrott, skriver Enköpings-Posten idag, efter en dom i förvaltningsrätten.Läs vidare i dagens Enköpings-Posten genom att klicka på länken: http://eposten.se/habo/2015/06/24/det-var-lagligt-att-skanka-efter


Tidigare på HåboPortalen:

24 Jan 2015
Kommunbeslut kan vara olagligt

10 Jan 2015
Fult påhopp på Bålsta Taxi

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (13 Skickat)

avatar
Krister Karlsson 25 Jun 2015
Åter en seger för de besuttna. Skicka notan till skattebetarna i vanlig ordning. Halleluja.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 25 Jun 2015
Och den som överklagat detta lagliga beslut har kostat skattebetalarna ytterligare pengar, helt i onödan.

Men fördelen är ju att vi fått ett besked om det var ett lagligt beslut eller ej och förhoppningsvis ett slut på detta i debatten.
Som jag ansåg, och tidigare skrivet här på portalen, så var det detta det minst dåliga förslaget att göra i den uppkommna situationen.
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Jonny Svensson 26 Jun 2015
Jag trodde att kommuner enligt lag skulle göra korrekta upphandlingar där alla har möjlighet att vara med och konkurrera. Detta för att få bäst användning av skattebetalarnas pengar. Är det då rätt att subventionera ett taxibolag som tydligen lagt ett bud som skulle innebära att dom går i konkurs om avtalet följs? Vad är det då för mening med att göra kostsamma upphandlingar?
avatar
Owe Fröjd 26 Jun 2015
Hej Jonny
Det var ett just anbudsförförfarande i detta fallet men det inget annat taxibolag som lämnade in anbud på dessa transporter, hade det varit det hade man inte kunnat efterskänka dessa pengar utan att bryta mot upphandlingsreglerna.

Problemet var att dom fakturerat lite för mycket under fyra års tid och inte hade möjlighet att betala tillbaka allt på en gång utan stora konsekvenser.

Om dom gjort konkurs så hade det drabbat kommunen som inte fått ut de 600.000 kronor som kommunen blev lovade att få tillbaks om man efterskänkte resten, samtidigt som kommunen skulle stå utan skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor tills ny leverantör upphandlats. Så vid en samlad bedömning så var detta det bästa för stunden.

Att sedan Bålsta Taxi fakturerat för mycket och att kommunen inte hade koll på detta finns det inget försvar för, internkontrollen har brusit å det grövsta och jag förutsätter att kommunens tjänstemän ser till att detta inte händer en gång till (denna faktiska internkontroll är inget politiskt arbete, utan skall skötas av kommunens tjänstemän inom ramen för deras ordinarie arbetsuppgifter)
Trevlig helg

PS
Detta var ett försök till en sakupplysning och det skall bli spännande att se hur lång tid det tar innan jag kommer att kritiseras för detta inlägg, eller hur lång tid det tar innan någon kommer att nedvärdera andra personer på grund av detta, mitt inlägg
DS
avatar
Håkan Sundström 26 Jun 2015
Owe
Här har du min välsignelse, att välja mellan pest och kolera är inte lätt. Här har kommunens internkontroll fallerat totalt och lämnat problemet för andra att besluta. Att efterskänka 300 000kr i detta läge var helt korrekt med tanke på de konsekvenser som kunnat inträffa.
avatar
Jonny Svensson 26 Jun 2015
Om man enbart får in ett anbud för färdtjänst med taxi så tror jag kommunen har gjort för lite för att utannonsera uppköpet. Vilka har då ansvaret, är det politikerna eller tjänstemännen?
Jag hoppas att du inte ser detta som kritik mot dig, men ibland har jag svårt att förstå vem som sitter med ansvaret. Är det politikerna eller tjänstemännen. Politikerna borde ju ha ansvaret det är ju er vi kan rösta fram.
Jag förstår inte heller hur man kan se nära en miljon som ett litet faktureringsmisstag från ett företag med en omsättning på knappt fyra miljoner om året enligt rating.se. För mig känns det som om Bålsta taxi blåst kommunen.
avatar
27 Jun 2015
Jonny

Kommunen har en upphandlingsavdelning, alla anbud måste annoseras ut enligt gällande lagar och EU-direktiv, men det fanns inget annat taxibolag som ville ha det, eller troligtvis klarade av att sköta detta i kommunen. Taxi 020 kör vad jag vet i Upplandsbro men verkade inte intresserade att även köra här.
När det gäller Bålsta taxi så är det bara en beställningscentral, därav den låga omsättningen. Beställningscentralen äger avtalet och garanterar att avtalet skall fullföljas. Själva transporterna utförs av egna företagare med egna bilar och egna företag som fakturerar beställningscentralen som i sin tur fakturerar kommunen.

Hade beställningscentralen satts i konkurs hade avtalet fallit och beställningscentralen har ett så litet eget kapital så kommunen hade blivet blåst på resten av pengarna (beställningscentralen är bara ett enkelt AB med en enklel kontorslokal och växeltelefonister, som också hade fått gå)
avatar
Krister Karlsson 25 Jun 2015
Nej, Owe Fröjd (Båp) den som har anmält det här har gjort helt rätt! Strongt gjort.
avatar
Krister Karlsson 25 Jun 2015
Här visar Owe Fröjd (Båp) åter prov på sitt ovänliga sätt. Nedlåtande uttalande som vanligt. Precis vad jag skrev om tidigare om den enskilde människan. Att vi ska behöva betala skattepengar för detta krämarparti som heter Båp!
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 25 Jun 2015
Nedlåtande?? mitt inlägg?? Jag bara konstaterade att anmälan kostade onödiga skattepengar, trodde inte att du gillade att man gör anmälningar som inte är befogade, eller saknar lagliga grunder och förbrukar skattepengar

Om det skulle kännas bättre för dig kan jag skriva ett inlägg om att jag tyckter att det var bra att göra en anmälan så det svenska maskineriet får arbeta lite och skapa lite arbetstillfällen för våra skattekronor.
avatar
Krister Karlsson 27 Jun 2015
En krämare säljer huvudsakligen produkter som du inte behöver för ett problem du inte visste att du hade till ett pris du inte har råd med. Anledningen du köpte det ändå är showmanship och förförelse bakom försäljningen. Politikerna bör kunna skilja agnarna från vetet när det gäller inköp. Jag visste inte att vi behövde Bålsta-partiet.
avatar
Håkan Sundström 27 Jun 2015
Krister
Du har alldeles rätt, Håbo kommuns medborgare har inget behov av Bålsta partiet, det är bara en kostnad och har så varit i 20 år.
avatar
Jan-Eric Hernkrantz 25 Jun 2015
Apropå efterskänkt fordran.
Rubriksättarna i E-P borde skämmas och skärpa till sig. Om det var lagligt eller ej har inte prövats! Förvaltningsrätten har enbart uttalat sig om kommunförvaltningens beslut är fattat i laga ordning, vilket framkommer klart om man läser reportaget. Om det är lagligt eller ej ligger inte under förvaltningsrättens beslutsområde, vilket också finns att läsa. Alltså, frågan kvarstår. Var det lagligt, eller ej?
Jan-Eric Hernkrantz
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708