Hem | Övriga Nyheter | I framtiden behöver vi en hamn vid Upplands-Bro/Bålsta.

I framtiden behöver vi en hamn vid Upplands-Bro/Bålsta.

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Idag begär NCC att få göra en liten hamnanläggning i Kalmarviken. Det har funnits båtar i vår vik i ganska långa tider. Lastbåtar har kommit och levererat cement till Skanska, hämtat böndernas säd ifrån silon, passagerarbåtar har utgått från Kalmarsand till Birka vissa sommarsäsonger och reguljärtrafik till Stockholm fanns förr.Dessutom under Vikingatid gick båt-E4:an tvärs genom Kalmarviken och vidare genom Draget till Gamla Uppsala. 

I framtiden kommer vi att återgå till att frakta även varor med båt då detta är mycket miljövänligare än bil. Det kommer att bli mycket båt, järnväg och cykel. 

Hur ser det ut med hamnar i Mälaren? Tag fram en karta och studera! Det saknas en hamn i vårt Håbo-Upplands-Bro-område. (Sigtuna har ingen hamn, däremot har Södertälje en) Hela Mälaren runt finns det hamnar på 4-5 mils avstånd mellan varje. Utom mellan Enköping och Stockholm. Vårt samhälle har ju blivit så stort idag att det kanske kan vara dags att fundera på en hamn, för framtiden…. Ska vi ha eller inte ha en hamn i Kalmarviken?

Turistandet ute i världen bygger alltmer på kryssningsfartyg som går kors och tvärs i världen.

Det blir bara fler och fler för varje år då det är ett bra sätt att ta sig fram i dagens miljödebatt.  

(Flyget kommer förmodligen att minska p g a priset.) Många större orter ligger ju vid vatten då det en gång var båt som gällde.

Framtiden i Mälaren? Blir det små kryssningsfartyg som i framtiden tar turister runt och beser våra Mälarslott eller vår Vikingatid? Den svenska turism är mycket eftersatt och  ligger bara i startgroparna än så länge… 

I dagens Håbodebatt talas det mycket om NCC och deras planer. Varför låta NCC styra över var vi ska ha vår hamn? Det är väl politiker, tjänstemän och boende som måste se över var vi vill ha en eventuell hamn? Politiker i Håbo och Upplands-Bro kommuner måste ta tag i denna fråga och lösa den inför framtiden. En långsiktig plan behövs! 

Ingrid LjungkvistPrenumerera på kommentarer Kommentarer (2 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 10 Nov 2015
Hej Ingrid, jag håller med dig, tyvärr så styr inte kommunen om den industrihamn som NCC vill etablera.

Vi har ju redan en ränna och industrihamn vid Gyproc och till silon, kanske kan man fundera på att utöka användningen av någon av dessa.

Vi behöver ävenen riktigt bra gästhamn med både sanitära möjliheter och ev möjlighet till tankning. Detta skulle innebära stora miljövinster, mindre "skit" i mälaren och man slipper åka långa sträckor för att fylla bränsle.

Bålstapartiet motionerade för många år sedan i denna fråga men det tar lång tid för att vi skall få något gehör för våra frågor, dom måste läggas undan under många år först för att sedan väckas av någon av det etablerade partierna:))

Ett exempel är vår motion om källsortering, kommunfullmäktige sade ja, med det tod ca 10 år innan frågan dök upp från annat håll och genomfördes

Ha det
avatar
Somir Sinharay 10 Nov 2015
Är det samma Ingrid Ljungqvist som även sitter i Håbo naturskyddsförening? Tycker att ni istället borde svara på kritiken istället för att bara mala på om hamnen. Det visar hur angeläget det är för er.
Somir
totalt: 2 | visar: 1 - 2

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708