Hem | Övriga Nyheter | Missa inte Klädbytardagen, lördagen den 16 april!

Missa inte Klädbytardagen, lördagen den 16 april!

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Svenska folket köper kläder som aldrig förr. I genomsnitt köper svensken 15 – 20 kg textilier/år. Eftersom kläder är relativt billiga i inköp och det finns ett enormt utbud i alla tänkbara former och färger, så köper vi dem likt ”plockgodis”.

Missa inte Klädbytardagen, lördagen den 16 april! Missa inte Klädbytardagen, lördagen den 16 april!


Det är dock inte behovet (av kläder) som styr utan snarare köpimpulser. Att köpa kläder, skulle man kunna säga, kan likställas med att t.ex. samla på frimärken. Det finns ett sug hos köparen, en nyfikenhet som behöver tillfredsställas genom shoppingrundor. Konsekvensen av denna överkonsumtion har blivit överfulla garderober. Kläder, som i bästa fall, använts mer än en gång får hänga på sin galge eller undanstoppad i byrålådan år efter år. Det finns en stor nackdel med denna överdådiga klädkonsumtion. Tillverkningen av kläder har nämligen stora negativa miljöeffekter. Under hela textiltillverkningen går det åt stora mängder kemikalier, vatten och energi. Utsläppen av förorenat vatten ger svåra skador på omgivande ekosystem. I länder som Kina, Indien, Bangladesh och Pakistan där merparten av våra kläder tillverkas är miljökonsekvenserna stora. I Tiruppur (i södra Indien) har flera svenska klädkedjor förlagt delar av sin produktion. I staden finns ungefär 9000 fabriker som arbetar med textilproduktion. 750 av dessa är färgerier och det är från dessa som den största miljöbelastningen kommer. Vattnet i Noyyalfloden som flyter genom Tiruppur är sedan lång tid tillbaka otjänligt. Jordbruket har slagits ut eftersom vattnet är alltför förorenat för att kunna användas för bevattning, än mindre för att användas som dricksvatten för människor och djur. Vattenbristen är akut. Varje dag kör lastbilar in ungefär 70 miljoner liter vatten in till staden för att täcka behoven från industrin och befolkningen.

För att ge de kläder du tappat intresset för en andra chans så kommer vi (Naturskyddsföreningen, Håbo kommuns avfallsavdelning, Håbo Kvinnors Internationella Förening och Björksäterkyrkan) att arrangera två Klädbytardagar om året, en på våren (tredje lördagen i april) och en om hösten (andra lördagen i november) i foajén framför Håbo bibliotek.

Då vi inte kommer att hantera några pengar vid dessa klädbytartillfällen, så erhåller den som lämnar in kläder istället en biljett, som kan bytas mot det antal kläder som lämnats in. För att det inte skall bli för mycket kläder att hantera så har vi valt att maximera antalet plagg för byte till 10. Alla typer av kläder (inklusive skor) är godkända så länge de är hela och rena.

Från kl. 10 lördagen den 16 april kan du lämna in de kläder du vill byta bort och mellan klockan 11 och 13 kan du välja (från utbudet) de kläder du vill ha.
Det går även att lämna in kläder (som du vill byta bort) i förväg under vecka 15. Kontakta då Kerstin Grabs 076-8040454

Klädbytardagen den 16 april är ett nationellt arrangemang. Vid förra årets nationella Klädbytardag så genomfördes arrangemang på 109 platser med cirka 12 300 besökare som bytte cirka 44 500 plagg med varandra. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg så bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten.

Håkan Nihlman
Ordförande i Håbo NaturskyddsföreningPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708