Hem | Övriga Nyheter | Upplyftande aktiviteter motverkar höstdepression

Upplyftande aktiviteter motverkar höstdepression

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Höstdepression är ett vanligt tillstånd som drabbar många svenskar under hösten och vintern. De flesta drabbas i slutet av september för att sedan pika i mitten av november. Som tur är finns det botemedel som hjälper oss igenom bristen på solljus och de passar såväl innesittarna som skogsmullarna.

(Källa: Unsplash) Vad är höstdepression? (Källa: Unsplash) Vad är höstdepression?


Varför blir vi mer benägna att känna oss nedstämda på hösten? Anledningen är för att dagarna blir mörkare och att bristen på dagsljus har en negativ inverkan på såväl humöret som sömnen. Det brukar bli bättre framåt december när de flesta lyser upp sina hem med julbelysning. Ännu bättre blir det efter vintersolståndet, som infaller den 21 december. Då blir dagarna ljusare och när vårsolen kommer fram försvinner depressionen och nedstämdheten ofta helt.  

Däremot kan det vara jobbigt när höst-bluesen kommer krypandes. Det är framför allt unga kvinnor som drabbas och orsaken är att de generellt visats mindre utomhus. För att komma undan känslan av orkeslöshet och nedstämdhet kan en resa till ett varmare och soligare land hjälpa, men eftersom inte alla kan ta en veckas semester finns det andra aktiviteter som kan hjälpa.

Mysiga inomhusaktiviteter
Den som inte kan åka i väg på en solsemester får göra det bästa av tillvaron. Som tur är går det att mysa till det i hemmet. Hösten är den bästa årstiden för att murra till det med tända ljus, sprakande brasor och värmande filtar och kuddar. Kvällarna är som gjorda för att titta på filmer och serier. Netflix har sett till att fylla på sitt utbud med både klassiska mysfilmer som Love Actually och spännande serier som Mindhunter. Om du känner dig lite mer nedstämd än vanligt kan du välja filmer, serier eller spel med mer uppiggande teman. Välj heller ett pusselspel som Dr. Mario World än ett skräckspel som Resident Evil 2. Webbaserade Starburst slot hos Unibet är ett av de mest färgglada och bubblande spelen i utbuden av spelautomater. Det är ett av de klassiska spelen som har släppts av svenska NetEnt och det går att spela både i mobilen och på datorn. 

Ta dig ut och tanka dagsljus
Det är också bra att komma ut och göra det mesta av det lilla dagsljuset som finns. Var utomhus så mycket du kan. Även om det är molnigt tankar kroppen D-vitamin. Det kan räcka med att ta en promenad eller ta cykeln fram och tillbaka till affären och jobbet. Vill du hellre hitta på något arrangeras det flera aktiviteter och utflykter i kommunen. Varje år tar Biotopia, Upplandsstiftelsen och länsstyrelsen i Uppsala fram ett utflyktsprogram med olika ideala föreningar och kommuner. Håbo är givetvis en av dessa och det finns massvis med aktiviteter för alla boende som involverar allt från fågelskådning till svampplockning och utställningar.   

Det finns många härliga aktiviteter som kan hjälpa till att göra hösten mysigare och roligare. Det kan också vara bra att ha något att se fram emot, såsom en semesterresa eller den kommande julledigheten. Högtiden infaller bra i år och många kommer att kunna ta en lång semester utan att det påverkar arbetet. Och det är en ganska bra sak att se fram emot. 

Källa: Internet


Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2663