Hem | Övriga Nyheter | Molly vanligaste hundnamnet i Håbo

Molly vanligaste hundnamnet i Håbo

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Under coronapandemin har rekordmånga svenskar skaffat hund. I Håbo är den vanligaste rasen schäfer och det vanligaste namnet Molly, visar försäkringsbolaget Ifs genomgång av data från Jordbruksverket.

Molly vanligaste hundnamnet i Håbo Molly vanligaste hundnamnet i Håbo


Många har skaffat hund under coronapandemin. Jordbruksverkets statistik visar drygt 75 000 nyregistreringar i hela landet mellan april 2020 och mars 2021. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period året innan. 

I Håbo finns 2 764 registrerade hundar, enligt Jordbruksverket. Sett till befolkningen är det ett ganska genomsnittligt antal, jämfört med resten av landet. Av dessa har 24 namnet Molly. Det är det vanligaste hundnamnet i kommunen enligt Jordbruksverket, följt av Bella, Alice och Sigge. 

Tabell: Vanligaste hundnamnen i Håbo
Namn    Antal

Molly 24 
Bella 18 
Alice 16 
Sigge 14 
Doris 13 

Ett annat sätt att bryta ner hundstatistiken är att leta efter det mest unika namnet för varje kommun och län, alltså det som är mest vanligt, jämfört med resten av landet.  I Håbo är det mest “ovanligt vanliga” namnet för hundar Nisse, då tio av alla registrerade hundar heter så. 
Den vanligaste hundrasen i Håbo är schäfer.  Här skiljer sig kommunen från resten av landet. I hela Sverige är labrador retriever den vanligaste rasen. 

Molly vanligast i nästan hela landet
I hela landet är Molly fortsatt namnet flest lystrar till. Namnet har varit populärt länge och hamnar i topp eller på delad förstaplats i hela 198 av landets 290 kommuner. 

Många skaffade hund under 2020
Mycket tyder på att det ökade intresset för att skaffa hund är en pandemieffekt, där corona lett till ökad isolering, och fler som jobbar hemifrån.
– Hemarbete har möjliggjort för många att skaffa hund och vissa blir kanske hundägare för första gången. Hundar är fantastiskt sällskap, men det är också viktigt att tänka på att de behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.
Även i Ifs egna siffror märks coronaeffekten av. Under perioden april 2020 till mars 2021 ökade antalet sålda hundförsäkringar med 15 procent jämfört med samma period året innan. 
Jordbruksverket publicerar inte statistik över nyregistreringar per län och kommun. Däremot har vi siffror på hur många registrerade hunder det finns totalt i kommunen. I Håbo har det totala antalet registrerade hundar ökat, från 2 617 hundar år 2019 till 2 764 under 2020. 

Ifs tips för den som bestämt sig för att bli hundägare
•Vänta in den valp du verkligen vill ha, även om det innebär att du får vänta ett tag.
•Köp ingen valp under 8 veckors ålder, då valpen inte får skiljas från sin mamma innan dess.
•Ta reda på varifrån hunden kommer och begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Det förekommer tyvärr att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med bristfälliga dokument och ofta under hemska förhållanden. Hundarna säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Gå inte med på det!
•Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. 
•Är valpen född i Sverige ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets centrala hundregister. Begär att få se registreringen. När du har köpt din hund ska du i din tur registrera den.
•Alla hundar i Sverige ska id-märkas. Om inte säljaren redan gjort det måste du själv göra det, innan valpen är 4 månader. Om du köper en hund som är äldre än 3 månader ska den märkas inom 4 veckor.
•Begär att få ett köpeavtal där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Många oseriösa mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. If har tagit fram en mall för köpeavtal hund som ni kan använda. 
•Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Villkoren är självklara för alla seriösa försäljare.

Metod
•De vanligaste hundnamnen kommer från Jordbruksverkets hundregister 2021. Enbart namn med fem hundar eller fler per kommun har räknats med. Sorsele kommun har för få registreringar för att bryta dem per namn. 
•De mest unikt vanliga hundnamnen i kommuner har räknats som de namn som har högst frekvens i kommunen relativt frekvensen i landet i stort. Enbart namn som minst 10 hundar fått har räknats med, och vissa kommuner har för få registreringar för att bryta dem så.
•Statistiken över antalet registrerade hundar och de vanligaste raserna är utifrån Jordbruksverkets senaste sammanställning, i slutet på december 2020. 

Källa: If.se


Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV



Problem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2713