Hem | Övriga Nyheter | Upptäck Uppsala med omnjed i sommar

Upptäck Uppsala med omnjed i sommar

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

För den som gärna vill utforska Sverige mer än bara de största städerna så har hela landet mycket att erbjuda. Med fjäll, öppna stora fält, ängar, byar, hav och djur har vårt land något för alla, stora som små.

Uppsala  | Foto: Andreas Pajuvirta  Unsplash Uppsala | Foto: Andreas Pajuvirta Unsplash


Sveriges äldsta botaniska trädgård
I Stockholms grannstad Uppsala ligger Sveriges äldsta botaniska trädgård. En trädgård som har funnits där i flera hundra år men som idag mer är en rekonstruktion. Det var Carl von Linné som var ägare av trädgården grundades av Rudbeck den äldre 1655. Carl von Linné har även en annan trädgård som kanske är mer känd än denna. Den heter Botan och ligger en bit bort. Linné kallades även för blomsterkungen och det har nog inte undkommit många att han var den som satte latinska namn på många av de växter och blommor som finns än idag. Han var även professor i både botanik och medicin och brukade ofta strosa på Uppsalas gator tillsammans med sina studenter. 

Linnés Hammarby - något utöver det vanliga
När någon säger Hammarby tänker nog de allra flesta på fotbollslaget i Stockholm. Men även i Uppsala finns det ett område som heter just Hammarby. Där ligger också den idylliska trädgård som ägdes av Carl von Linné. Han kallades ju som sagt för blomsterkungen och hans namn är idag  en av de mest omnämnda personerna online. Detta beror på hans forskning kring växter och botanik och hans namn dyker också ofta upp i sökningar vid den här typen av slagningar. 

Om du besöker Linnés Hammarby möts du idag av ett museum. Där finns allting kvar i original - möbler, tapeter och annat - även hans gamla mössa mot huvudvärk finns på muséet. Uppsala har, mycket till Linnés förtjänst, satt Sverige på kartan. Mycket på grund av dess universitet som ses som förstklassigt över hela världen. Både när det gäller utbildning och forskning. Idag strömmar tusentals studenter från all världens hörn till Sverige och stadan nära Stockholm för att få studera på detta förnäma universitet. 

Fotboll i Uppsala och Stockholm
För den som kanske inte är riktigt lika intresserad av botaniska trädgårdar eller just Carl von Linné finns det alltid tid att ta sig till grannstaden Stockholm. Staden som bjuder på mycket, bland annat sportspel i form av förstklassig fotboll och som tidigare nämnt, bland annat Hammarby, Bajen. Vladimir Rodic har under senaste säsongen spenderat tid i Malmö FF men är nu tillbaka i Hammarby. Rodic har kanske inte levererat som förväntat och har därför inte erbjudits den speltid han kanske själv tycker att han förtjänar.

- Jag förtjänar mer, men jag försöker bara att vara professionell och hålla mig i form. Om chansen kommer måste jag vara redo, säger han till FotbollDirekt. Sverige har ett odds på 8.50 att vinna öppningsmatchen i EM.

Botaniska trädgården, Villavägen, Uppsala, Sweden | Foto: Emil Widlund
Källa: Unsplash

Sverige, Stockholm och Uppsala, har mycket att bjuda på. Både vad gäller besöksvänliga trädgårdar, Carl von Linné och sport i alla dess former. I de här två städerna som ligger väldigt nära varandra finns Sveriges kulturella centrum samt många av de universitet som många studenter vill gå på. AIK, Djurgården och Hammarby är de fotbollslag som är rivaler i Stockholm.

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2698