Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | SPF Håbo till Roslagen och Åland

SPF Håbo till Roslagen och Åland

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

I arla morgonstund den 13 oktober for 50 seniorer ut på äventyr i österled. I lite blåsigt höstväder gick bussen mot Norrtälje och närmare bestämt byn Lohärad och Söderby gård. Där har Kristina Anerfält-Jansson och Rickard Jansson etablerat sitt företag ”Norrtelje Brenneri AB”.

Kristina demonstrerar kopparpanna | Foto: Sverker Jonasson Kristina demonstrerar kopparpanna | Foto: Sverker Jonasson


På Kristinas fädernegård har de sedan år 2000 byggt upp sin affärsidé som bygger på att bränna och destillera frukt till olika drycker. Rickard och Kristina berättade medryckande om det spännande arbetet med att lära sig processerna och senare få tillstånd av de ca 44 myndigheter som har tillsyn över alkohol- och livsmedelsverksamheten i Sverige. Österrike är det ledande landet för produktion av fruktdestillat, och Kristina reste dit och skaffade sig den kunskap som är nödvändig. I bränneriet har man nu två ångvärmda kopparpannor på 450 respektive 150 liter. Mäsken består av bär- och fruktråvara, jästkultur och jästnärsalter. De har valt att inte tillsätta socker vid mäskningen för att råvarans egen arom och smak skall komma fram i slutprodukten. Bränneriet har varit framgångsrikt vid tävlingar i Österrike och har lyckats få både guld och silvermedaljer för sina produkter.

Efter rundvandring i anläggningen inbjöds sällskapet till kaffe med smörgås och provsmakning på gårdens inglasade loge. Punsch, dill/rönnbärsbrännvin och äppelbrännvin (med Calvadosstuk) kunde avnjutas. Smaken är ju olika, men punschen var sensationellt god och inte särdeles söt.

Därmed var det tid att ta farväl av Rickard och Kristina och med bussen fara vidare till Kappelskär där färjeskeppet Rosella väntade. Sedan den trevlige chauffören, Bosse, backat bussen ombord kunde deltagarna äta ett prydligt smörgåsbord i fartygets nyrenoverade restaurang. Tyvärr var ”Sjöberg” på dåligt humör och ställde till med grov krabb sjö i den nordliga kulingen. Några deltagare mådde inte så bra därav.

Efter en kort visit vid kaj i Mariehamn sattes kursen mot Fosterlandet. Nu kändes inte sjöhävningen så mycket och tvåmannabandet Karlssons spelade dansmusik och underhöll med fartygets kryssningsvärd. Senare uppträdde Janne Krantz med hyfsad musik men med mellansnack som hade passat bättre i ett logement eller fartygsskans.

I skymningen passerades de yttersta skären och snart var färjan förtöjd och bussen kunde rulla iland. På vägen hem mot Bålsta fick passagerarna lyssna till ett trevligt band med radioprogram från forntiden. Detta gjorde att resan kändes kort. Reseledningen och chauffören avtackades med en applåd innan bussen så småningom landade i hemkommunen.

Sverker JonassonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Kristina demonstrerar kopparpanna

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2723