Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Inspirationsföredrag – Omställning Håbo

Inspirationsföredrag – Omställning Håbo

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Torsdagen den 1/12 hade Studiefrämjandet inbjudit inspiratören Anders Persson till kommunhuset i Bålsta för att berätta om sitt engagemang för att ställa om till en hållbar livsstil.

Anders Persson | Foto: Håkan Nihlman Anders Persson | Foto: Håkan Nihlman


Han är egentligen serietecknare men började engagera sig för miljön i samband med kärnkraftsomröstningen. Efter några misslyckade satsningar på alternativ affärs-, restaurang- och caféverksamhet valde han att med sin familj flytta ut i skogen. Forskaren Mark Lynas´ bok ”Sex grader” (2007) gav honom fundamentala insikter om det hot klimatförändringarna verkligen kan innebära. Boken är indelad i sex avsnitt som grad för grad beskriver vad som kan hända med jordens liv när det blir varmare på vår planet. Just nu sitter forskare, beslutsfattare och andra nyckelpersoner i Durban (COP 17) och försöker ta fram nya handlingsplaner när det gäller att begränsa mänsklighetens utsläpp till vår miljö. Anders visade på några exempel från media att sanningen om tillståndet på vår planet inte alltid kommer fram. Inte sällan manipuleras eller utelämnas fakta som kommuniceras ut i syfte att gagna egna intressen. Anders har på senare år engagerat sig i nätverket Omställning Sverige, den svenska delen av det internationella Transition Towns-nätverket. Uppgiften är att utifrån ett hållbart perspektiv avseende ekologi, ekonomi och energi inspirera, uppmuntra, stödja, lära upp och bygga nätverk för lokala utvecklingsgrupper att skapa och genomföra hållbara omställningsinitiativ. Tanken med omställningsrörelsen är också att initiativet skall komma underifrån istället för uppifrån genom att bygga vidare och utveckla saker som var och en som individ är duktig på.

Träffen avslutades med att Anders berättade om ”Framtidsveckan”, ett projekt med bl.a. företagare, kommuner, föreningar och Svenska kyrkan inblandande. Den startade i Söderhamn för några år sedan utan egen ekonomi men har sedan vuxit explosionsartat och finns idag bl.a. i hela Gävleborg, Dalarna och Örebro.

Håkan NihlmanPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2713