Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Årsstämma med Floraväktarpresentation

Årsstämma med Floraväktarpresentation

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Måndagen den 12 mars höll Håbo Naturskyddsförening sin årsstämma i Lars Hård-salen, Fridegårdsgymnasiet i Bålsta.

Mora Aronsson | Foto: Håkan Nihlman Mora Aronsson | Foto: Håkan Nihlman


Vad gör floraväktarna? Så löd rubriken på ett föredrag hållet av Mora Aronsson och som inledde kvällen.
Mora Aronsson arbetar till vardags på ArtDatabanken, SLU i Uppsala med internationella naturvårdsfrågor och är en av Sveriges främsta experter på kärlväxter. Han har bl.a. varit med och tagit fram den s.k. rödlistan över Sveriges mest hotade växter, djur och svampar. Floraväktare är naturintresserade personer som följer en eller flera hotade arters utveckling genom återkommande besök till växtplatsen för att dokumentera om arten ökar eller minskar i antal. Resultaten från besöken görs sedan tillgängliga för andra genom inrapportering till webbplatsen Artportalen.

Förutom räkning av antalet individer gör floraväktaren en bedömning, t.ex. om det skett avverkning eller igenväxning i växtmiljön sedan det förra besöket. Floraväkteriet började på Gotland 1987 men har med tiden spritts över hela landet, med undantag för fjällvärlden. Det finns idag totalt 340 arter som räknas som floraväktararter, varav ca. 10 i Håbo. Dessa har i huvudsak hotbeteckningarna CR (akut hotad), EN (starkt hotad) och VU (sårbar) i rödlistan. Verksamheten finansieras idag huvudsakligen med medel från ArtDatabanken men det mesta av arbetet sker helt ideellt av ca. 500 floraväktare i Sverige.

Efter en kort fikapaus genomfördes därefter Håbo Naturskyddsförenings årsstämma vid vilken bl.a. Ingrid Ljungkvist, Håkan Nihlman, Thommy Åkerberg och Conny Geijer återvaldes som styrelseledamöter. Till nya styrelseledamöter valdes Peter Bergström, Ragnhild Karlsson, Volker Petersen och Stefan Lundgren. Till revisor (med suppleant) återvaldes Carin Brydling (Joachim Tiefensee) och till valberedare valdes Anett Persson.

Håkan Nihlman
Håbo NaturskyddsföreningPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2693