Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Låt Håbo bli en föregångskommun när det gäller återanvändning av begagnade kläder

Låt Håbo bli en föregångskommun när det gäller återanvändning av begagnade kläder

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

I Sverige förbrukar vi idag 24 kilo textilier/person och år, vilket är bland de högsta siffrorna i världen. 70 000 ton kläder och textilier, motsvarande 8 kg/person, hamnar varje år i hushållssoporna och enbart 3 kg/person lämnas in till välgörenhetsorganisationer för vidare bruk.

Återanvändning av begagnade kläder | Illustration Återanvändning av begagnade kläder | Illustration


Eftersom kläder ofta består av olika typer av materialblandningar så går dessa i regel inte att materialåtervinna på samma sätt som t.ex. papper, utan den enda lösning som gäller idag är förbränning. Jag tycker att detta är ett gigantiskt slöseri med resurser. Åtminstone hälften av de kläder som vi av olika anledningar lämnar ifrån oss går att återanvända. Det gäller bara att skapa ett fungerande kretslopp. I höstas lämnade jag in ett Medborgarförslag med syfte att skapa ett kommunövergripande insamlingssystem för att skapa förutsättningar för ett storskaligt kommersiellt utbud av begagnade kläder. Tyvärr föll inte förslaget i god jord varken hos den kommuntjänsteman som beredde ärendet eller bland en majoritet av ledamöterna i Miljö- & tekniknämnden. Ärendet kommer slutligen att avgöras i Kommunfullmäktige, troligen vid junimötet.

Mitt budskap till er Kommunfullmäktigeledamöter blir därför att återremittera ärendet till Miljöteknik. Låt innehållet i förslaget integreras med den nya avfallsplanen som är på gång och koppla även in Marknadsbolaget. De kan säkert vaska fram företagare som vill arbeta med storskalig hantering och försäljning av begagnade kläder. Jag tror tyvärr inte att ideella välgörenhetsorganisationer som Röda Korset och Brödet & Fiskarna har tillräcklig kapacitet att storskaligt samla in och saluföra begagnade kläder. Det behövs en motor, ett vinstintresse, för att något skall hända. Det behövs också stöttning från kommunen för att skapa ett bra varuflöde samt tillgång till attraktiva lokaler för försäljningen av begagnade kläder.

Håkan Nihlman
Naturskyddsföreningen HåboPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724