Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Dagbok från Våga Va Dig Själv-lägret 2012

Dagbok från Våga Va Dig Själv-lägret 2012

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Här kommer dagboken från årets Våga Va Dig Själv-lägret på Flatön, av Johanna Huuhka. Även bilder från lägret på Barnens ö. Båda lägren arrangerades av Håbostiftelsen Våga Va Dig Själv!

Deltagarna på Flatön | Foto: Pär Löfvenius Deltagarna på Flatön | Foto: Pär Löfvenius


Måndag 25/6
Ungdomarna möttes av Arne, Lena och ledaren Kim H på Nils Eriksonsterminalen i Göteborg på måndagsmorgonen. Med buss och färja tog sig alla ut till Flatön där resten av ledarna mötte upp. Vi samlades tillsammans för ett litet mellanmål och välkomnande med information och utdelning av lägerkit, bestående av lägertröja, ”Världens bästa bok”, penna, vattenflaska samt två tidningar, innan det var dags att ta reda på vart man skulle sova och gå husesyn.
Under förmiddagen fanns det en nervositet och blygsamhet hos de flesta i den helt nya gruppen av människor men under de första samarbetsövningarna vi genomförde lättades stämningen upp och allt fler skratt hördes bland ungdomarna.
För att lära oss alla namn var det namnlekar och lära-känna-övningar som stod på schemat därefter innan lunchen intogs tillsammans i matsalen, det bjöds på pastasallad just idag. Samarbetsövningar som ”knuten” och ”faxet” var uppskattade och en hel del fniss blev av. I de korta pauserna som blev mellan aktiviteter och måltid spelades det kort, schack och fotboll medan andra satt och pratade för att lära känna varandra. Efter en hel del övningar inomhus trotsade vi regnet och gick ut och lekte några lekar, när det senare blev uppehåll tog vi med oss alla och gick till badet som ligger på ca 5 minuters gångavstånd. De som ville bada gjorde det, andra kastade boll till varandra och satt på klipporna och tog det lugnt.
Till middag blev det tacos och dagen till ära fick alla varsin glass till efterrätt, något som uppskattades av alla.
Trots en nästan heldag av spöregn sprack det äntligen upp till kvällen och solen tittade fram små stunder. Under den tiden fick man välja lite fritt vad man ville göra, kubb, fotboll och lekar som dunken/burken/pantgömme var populära. En del diskussion kring regler blev det eftersom alla lekt på olika sätt, men innan det var dags att gå in 22.00 hanns det lekas många omgångar.
Måndagen kan summeras som en riktigt bra start på årets läger, gruppen har kommit varandra närmare och verkar trivas bra tillsammans. Mycket skratt har det blivit och ännu mer kommer att höras under nästkommande dagar, en sån här start kan inte resultera i annat än ännu ett toppenläger!

Tisdag 26/6
Vid 7.00 var det dags för väckning och dagens aktiviteter satte igång. Vi började dagen med yoga och lite avslappning innan det var dags för frukost. Med ny och fräsch energi var alla beredda på allt vad dagen hade att erbjuda.
I konstateljén började varje deltagare måla en varsin tavla med tema ”sommar” eller ”något som gör mig glad”, som de sedan får ta hem i slutet på veckan.
Med lite frukt och glass i magen fortsatte dagen med frisbeegolf och övningen uppskattades bland deltagarna. En del teknikövningar kördes innan allt avslutades med en tävling där man tävlade i par och fick prova det man lärt sig under övningarna. Efter 1 ½ timmes frisbee var det dags för lunch, panerad fisk med hemlagat potatismos. Följt efter lunchen var det bad som stod på programmet så vi tog med oss alla och gick till badet i solskenet. Många badade och de andra myste i solskenet på bryggan.
Passande till vädret blev det jordgubbar och glass till eftermiddagsfika innan det var dags att prova en helt ny bollsport: Kinball. Mycket samarbete krävdes av gruppen och alla uppskattade aktiviteten och en hel del skratt hördes.
Ännu en gång var det dags för lite mat, trots att man äter ofta är man alltid hungrig när det är dags igen för måltid. Det blev mumsig kyckling fylld med zuccini och tomat som serverades med taboleh och turkisk yoghurt.
Efter en liten stunds fri tid fick 4 stycken gå med in till köket för lite bakning av morotsfrallor till morgondagens frukost. Resterande deltagare körde frågesport i lag som avslutning på aktiviteterna. Avslutning på hela dagen blev grillning av korv och marshmallows bland alla mygg, en mysig avslutning på lägrets andra dag fylld av sol, skratt och roliga aktiviteter!

Onsdag 27/7
Starten på dagen blev lugn med lite massage och avslappningsövningar innan det var dags för frukost. Fortsättningsvis fick alla möjlighet att fortsätta på sina alster i konstateljén, allas tavlor blir verkligen superfina! De som redan var klara fick låna en engångskamera och fota 5 bilder var under temat ”sommar”, ”vänner” eller ”läger”. Därefter fick vi besök av Elisabeth från BRIS som berättade om deras verksamhet samt när och hur man kunde kontakta de. Hon var sedan kvar med gruppen fram till lunch så att de deltagare som kände att de ville prata med henne fick möjlighet till det. Två samarbetsövningar hanns det med innan det var dags för lunch.
Mätta i magen fortsatte vi med skattjakt ute i skogen där deltagarna i tre grupper skulle hitta 9 olika föremål och svara på 4 gåtor som fanns utmärkta på en karta som skulle följas. Alla verkade tycka att det var riktigt roligt och under kvällen fick alla grupper pris eftersom alla verkligen kämpade på bra!
Innan eftermiddagsfikat fick man lite fri tid och många valde att spela UNO, en tidigare klassiker på VVDS-lägren.
Efter fikat blev det återigen en tur till badet eftersom dagen varit väldigt varm. Väl tillbaka var det middag och besök som stod på schemat. Jarl, en av invånarna här på Flatön, kom ut och berättade om öns historia och hur Evert Taube levt under hans år här på ön.
Resterande tid innan läggdags bestod av prisutdelningen, bakning av smulpaj för en grupp och resten fick göra det de kände för; kort, fotboll och schack bland annat.
Nu har mer än hälften av tiden här på lägret gått och det gäller verkligen att ta tillvara på varje stund av de dagar som är kvar!

Torsdag 28/7
Mika började dagen med ett lätt fyspass med ungdomarna ute i morgonsolen. Efter frukost tog vi med oss matsäck bestående av wrap och frukt, och påbörjade en lite längre promenad. Målet var utkiksplatsen i Grönviken men efter att vi gått fel en sväng eftersom stigarna var igenväxta, hittade vi ett annat berg som vi klättrade upp på. Där stannade vi ett tag och fikade på vår matsäck. Vidare därifrån gick vi till en större badstrand där vi spenderade ungefär en timme i den gassande solen.
När vi nått lägergården igen kunde vi konstatera att vi gått ca 17000 steg under utflykten! Och otroligt nog hördes inte ett enda klagomål under utflykten, trots flera omvägar, väntetid och ett riktigt varmt väder - riktigt bra jobbat av gruppen!
Hungriga och lite trötta åt vi en sen lunch med tillhörande efterätt för att få i oss ny och fräsch energi.
Därefter delade vi upp oss i två grupper, ena gruppen började med att åka på en båttur i Göteborgs yttre skärgård och den andra gruppen spelade det omtyckta Kinball. Självklart bytte vi och grupp 2 fick också vara med om en härlig tur på havet och se fantastisk natur. Under färden hade båda grupperna tur och lyckades se en säl på nära håll.
Tillbaka på lägergården var det dags för middag, hemrullade köttbullar med pasta. Även ikväll fick vi besök, denna gång av Per Löfvenius som tog årets lägerbild och visade naturbilder från en av hans många resor, otroligt fina bilder och uppskattat av alla. Avslutningsvis blev det en lugn kväll med fri tid, då de som inte var klara med sin tavla fick chansen att måla klart. Resterande deltagare tog det mest lugnt, tröttheten har kommit över de flesta. Sista kvällen med gruppen och alla fick möjlighet att vara uppe lite längre och vi valde att ha en kvällsgrillning av majs, korv och marshmallows.
Alla börjar verkligen känna av att det snart är slut och en av deltagarna förklarade sin känsla på ett bra sätt:
”Det ska bli skönt att komma hem men riktigt, riktigt tråkigt att säga hejdå till alla nya vänner”

Fredag 29/7
Som en mjukstart på dagen tog vi en promenad för att vakna upp. Efter den sista frukosten tillsammans var det dags för städning, trots trötta ungdomar blev vi klara och kunde fortsätta med roligare aktiviteter. En fotbollsmatch och ”föreläsning” av Kim där hon berättade om Non Smoking Generation hanns med innan den storslagna lunchen med grillade hamburgare, korv, majs och zucchini.
Mätta och belåtna insåg allt fler att det var de sista timmarna som var kvar nu och tog tillvara på tiden tillsammans. En lägermatch i trippelbrännboll mellan deltagare och ledare spelades och deltagarna vann över oss ledare med tio poäng. Sporten gick ut på att man istället för att slå iväg en boll få ut både tennisboll, amerikansk fotboll och en frisbee på planen och tas till brännplattan, en rolig variant av brännboll där fler är delaktiga.
Efter matchen fyllde vi på energimätaren med lite korv och frukt innan vi hade en avslutningsceremoni tillsammans. Alla ledare sa några ord till ungdomarna och många av dem var berörande. En liten goodie-bag med bl.a. godis fick alla med sig och vi avslutade med massor av kramar innan det var dags att lasta bussen med packning. Resan tillbaka till Göteborg kan beskrivas med ett enda ord: GLÄDJE!
De blyga ungdomar som kom ut till ön i måndags satt nu tillsammans och skrattade och lekte ”med andra ord”, varje individ har gjort en resa under veckan och när vi till slut skiljdes vid i Göteborg var känslorna blandade - glädje över att se sin familj men samtidigt otroligt tråkigt att säga hejdå till alla nyfunna vänner.
Det har varit en fantasisk vecka på alla sätt och vis, en otroligt härlig grupp av ungdomar och superhärligt väder!

Johanna Huuhka

 

Bilder från Barnens öPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2715