Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Biodlingsseminarium 24 mars

Biodlingsseminarium 24 mars

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Håbo kommuns miljövecka 2013 avslutades söndagen den 24/3 med ett Biodlingsseminarium på Häggebygården arrangerat av Håbo Naturskyddsförening och med 29 deltagare. Christer Karlsson från Bro-Håbo biodlarförening inledde med att dela med sig av sina erfarenheter. Han hade ärvt intresset och utrustning från sin far.

Christer Karlsson visar en bikupa | Foto: Håkan Nihlman Christer Karlsson visar en bikupa | Foto: Håkan Nihlman


Bl.a. nämnde Christer hur viktig kupans placering var. Den bör exempelvis inte stå invid en husvägg i söderläge. Han hade gjort sådant misstag, vilket ledde till att kupan blivit så varm att vaxet smält. Liksom vi människor behöver bin dricka vatten ibland. Christer byggde därför en liten damm åt sina bin. Denna blev emellertid ingen succé. Istället valde bina en naturlig vattensamling på en bergklack på granntomten. Den innehöll antagligen mineraler som bina ville åt. Med på seminariet var även Rodrigo från återförsäljaren Bihuset i Järfälla. Ett startkit för biodling kostar idag 2 á 3000 :- och innehåller då bl.a. en frigolitkupa med lådor, galler, tråd etc. Förutom detta tillkommer kostnader för skyddsutrustning (overall och hatt) för en tusenlapp. Sedan är det bara att köra igång. Genom att det finns biodlarföreningar i de flesta kommuner så går det att låna specialutrustning såsom slungor av varandra, vilket gör att biodling knappast blir någon dyrbar hobby.

Dagens andra föreläsare, Marita Delvert, som bl.a. är ordförande i Enköpings Biodlarförening, gick in på honungens fantastiska potential som livsmedel. Hon har skrivit en receptbok, ”Med smak av honung”, ur vilken deltagarna fick provsmaka efterrätter såsom honungspannacotta med björnbär, fårost med honung, fikon med honung samt en varm dryck kryddad med ingefära och honung. Det är viktigt att antalet biodlare blir fler. Utan bin (och humlor) får vi ingen frukt i våra trädgårdar och bär i våra skogar. Många jordbruksgrödor är också beroende av pollinerare. Bisamhällen är mycket sårbara. Gifthanteringen inom jord- och skogsbruket har skördat många offer under de senaste decennierna.

Håkan Nihlman
Håbo NaturskyddsföreningPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2713