Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Vandring på Upplandsleden Skokloster slott – Måttan t.o.r. 2 juni

Vandring på Upplandsleden Skokloster slott – Måttan t.o.r. 2 juni

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Upplandsleden utgör 40 mil vandringsleder från Härjarö i söder till Älvkarleby i norr. Söndagen den 2 juni arrangerade Friluftsfrämjandet, Bålsta och Håbo Naturskyddsförening en vandring på sträckan Skokloster slott – Måttan. Sex personer och en hund deltog.

Fikapaus vid-Söderskogens badplats | Foto: Charlotta Medin Fikapaus vid-Söderskogens badplats | Foto: Charlotta Medin


Upplandsleden sköts av Upplandsstiftelsen, där länets kommuner ingår som delägare. Under våren 2013 har Upplandsstiftelsen påbörjat arbetet med att rusta upp leden mellan Skokloster och Bålsta. Det har exempelvis handlat om att avlägsna vindfällen, uppsättning av ledmarkörer och anläggning av spänger över sanka områden. Vår vandring började (och slutade) vid Skoklosters slott. Efter att ha beundrat det fantastiska 1600-talsslottet så valde deltagarna att följa den östra grenen (som huvudsakligen löpte längs Skofjärden) mot Måttan via Slottsskogen och Söderskogen. Trots att vandringen startade så sent som 9:30 så kunde fågelsång avnjutas under större delen av vandringen. Bofinkar, rödhakar, lövsångare, trädgårdssångare m.fl. stod för underhållningen och i strandskogen straxt söder om Mälbäck kunde en skönsjungande svarthättehane studeras på nära håll. När vi kom till utsiktspunkten över fjärden Bondkroken så hördes även gökens välkända stämma någonstans nere ifrån åkrarna vid Viksjö. Vid Måttans byväg delade leden upp sig, så också sällskapet. Ett par personer fortsatte över åkrarna ned mot Häggeby, resten styrde stegen norrut mot Skokloster via den västra grenen, som löpte över Skohalvöns höglänta inland. Trots att grenarna i stort sett är lika långa (7 km) så var den västra grenen betydligt mer lättgången eftersom leden till stor del följde de grusvägar som löper genom Skohalvöns centrala delar. Efter sex timmars vandring (med några stopp på vägen) så var sällskapet tillbaka vid Skoklosters slott med ett antal nya upplevelser i bagaget. Trots mörka skyar av och till så lyste regnet med sin frånvaro under vandringen.

Håkan Nihlman
Håbo NaturskyddsföreningPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Foto: Charlotta Medin Foto: Charlotta Medin

Bedöm denna artikel:

5.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2715