Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Provträff med natursnokar en succé

Provträff med natursnokar en succé

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Söndagen den 22/9 arrangerade Håbo Naturskyddsförening en provträff enligt natursnokskonceptet för att testa om detta kunde vara något som kunde intressera Håbos barnfamiljer. Huvudtanken bakom konceptet Natursnokar är att barn och vuxna tillsammans upptäcker naturen utan styrning från t.ex. en guide.

Deltagare håvar efter vattendjur vid en av salamanderdammarna | Foto: Håkan Nihlman Deltagare håvar efter vattendjur vid en av salamanderdammarna | Foto: Håkan Nihlman


Som huvudtema för denna träff valdes snokning efter vattendjur vid Salamanderdammarna, vid Dragets industriområde, sydöstra Bålsta. M.h.a. håvar, luppar och burkar samt lådor, som fylldes med vatten, så bereddes deltagarna möjlighet att samla in och på närmare håll studera de djur som fanns i vattensamlingarna denna septemberdag. Många av deltagarna tillhörde Håbo Scoutkårs bävrar (barn 6 – 7 år) och dessa var mycket energiska i sin iver att samla in vattendjur. Flera stora (upp till 6 cm långa) trollsländelarver av olika arter hittades i de stora dammarna mitt i våtmarken. Trollsländelarver (nymfer) är rovdjur. Den kraftiga käkens underläpp är ombildad till ett griporgan (fångstmask). Denna är normalt tillbakavikt men när nymfen upptäcker ett byte kan fångstmasken blixtsnabbt skjutas fram och gripa tag om bytet.

Några av deltagarna fick också möjlighet att träffa en riktig snok Natrix natrix i samband med snokning efter köttätande växter (sileshår) i våtmarken. Denna var dock inte intresserad av umgänge med sina tvåbenta kollegor utan valde istället att gömma sig i en grästuva. Efter ett ihärdigt letande hittades även sileshåren. Det växte några enstaka pyttesmå exemplar invid den torvhög som bildats i samband med utgrävningen av de fyra stora dammarna i våtmarken vintern 2009. På denna växts blad sitter långskaftade, purpurröda rörliga klibbiga körtlar (tentakler), på vilka förbiflygande insekter lätt fastnar. När så sker utsöndras en matsmältningsvätska (ett enzym) som löser upp bytet inifrån så att det till slut bara återstår ett tomt hudskelett. Den torra sommaren har inte varit nådig mot sileshåren och slagit ut de flesta populationerna utom på de fuktigaste ställena.

Håkan Nihlman
Håbo NaturskyddsföreningPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Foto: Håkan Nihlman Foto: Håkan Nihlman

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708