Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Tänk globalt. Handla lokalt.

Tänk globalt. Handla lokalt.

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Enligt Jordbruksverkets statistik så äter vi svenskar 85 kg kött per person och år (slaktvikt). Detta är inte hållbart ur klimatsynpunkt i ett längre perspektiv, men å andra sidan behövs djur för att hålla vårt landskap öppet och som producenter av gödsel till jordbruket.

Matmarknad i Bålsta centrum: Foto (arkiv): Attila Gal Matmarknad i Bålsta centrum: Foto (arkiv): Attila Gal


Om 20 år beräknas fosfortoppen inträffa och därefter kan vi nog säga adjö till konstgödselepoken inom jordbruket. Svin och kyckling kan vi vara utan men däremot kommer nötkreatur och får även behövas i framtiden. Att köpa nötkött från andra sidan jorden är helt förkastligt. Köp närproducerat istället.

Köttbönderna Agneta och Sune Erlandsson som driver Fröslunda Ekogård utanför Enköping är ett sådant exempel. Gården är KRAV-certifierad. Korna går utomhus under sommarhalvåret och äter bara kraftfoder under vintern. De växer inte lika fort som kor som får kraftfoder, men köttet blir godare och djuren mår bättre än de som får leva inomhus året runt. Djuren slaktas och styckas lokalt och lagras i egna kyl- och frysrum i väntan på leverans till kunder. Torsdagar och fredagar säljer de av sina produkter i Bålsta centrum och lördagar i Enköping. Två unga kilar i 20-årsåldern, Mathias Ekfalk och Philip Åstrand från Billbo (Sigtuna kommun) driver företaget ”Viltbilen”. De köper in styckat och fryst viltkött från rådjur, älg, fasan, vildsvin, vildand och dovhjort. Köttet flås, styckas och veterinärbesiktas i sörmländska Östermalma och levereras sedan direkt hem till såväl privata kunder som restauranger och butiker. Mer ekologiskt och närproducerat än så kan det knappast bli.

Nätverket Omställning Håbo                                                             

Läs mera här:
http://www2.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/uppsala/haabo/omstallning-habo/Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2693