Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Energi från solen - temakväll på biblioteket

Energi från solen - temakväll på biblioteket

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Håbo Miljövecka inleddes måndagen den 24/3 med en temakväll om förnyelsebar energi och elbilar arrangerad av Håbo Naturskyddsförening, Håbo bibliotek och Studiefrämjandet på Håbo bibliotek i Bålsta.

Mikael Rutersten | Foto: Håkan Nihlman Mikael Rutersten | Foto: Håkan Nihlman


Temakvällen, som lockade 27 deltagare, började med att Mikael Rutersten delade med sig av sina erfarenheter om elbilar ur ett användarperspektiv. Mikael, som ägt 2 st. elbilar, först en Citroën zero och därefter en Nissan Leaf, gick till en början in på ämnet för- och nackdelar med elbilen jämfört med den fossilbränsledrivna bilen. De viktigaste fördelarna med elbilen är att den är tyst, släpper inte ut några avgaser, är billig i drift samt ger fler parkeringsmöjligheter och det går att uppgradera mjukvaran så att räckvidden blir längre. Nackdelarna är att det finns få laddningsställen (speciellt i flerfamiljshus och vid centrumparkeringar) samt fenomenet ”räckviddsångest”, d.v.s. osäkerhet om bilen når fram till nästa laddningsställe innan batteriets laddning tagit slut.

Enligt sajten ELIS (Elbilen i Sverige) så finns det idag 3589 st. elbilar i Sverige, därav 1100 st. rena elbilar (ej hybrider). Under 2013 ökade antalet elbilar i Sverige med 102 %. Elbilen är egentligen inte någon ny uppfinning. Redan 1898 lanserade grundaren av VW-koncernen, Ferdinand Posche, en elbil som kunde köra 6 – 8 mil på en enda laddning. När Henry Ford introducerade massproduktion via ”det löpande bandet” då drog elbilen det kortaste strået och blev utmanövrerad av den (prismässigt) billigare fossilbränsledrivna bilen. Tyvärr har inte utvecklingen av batterier till elbilar kommit så långt jämfört med slutet av 1800-talet. Dagens elbilar kan köra 11 – 14 mil på en laddning, men det finns ett undantag, lyxbilen Tesla Model S, vars räckvidd är hela 39 mil på en enda laddning.

De elbilar Mikael hittills haft har alltid kunnat ladda 100 %. Tillverkarna varnar dock för att för många snabbladdningar kommer att försämra batteriets effekt. Därför är det bra om bilen ansluts till ett vanligt 20 Ampere-uttag för laddning av batteriet när bilen inte är i drift i syfte att minska denna risk.

I stadsmiljö finns det en annan viktig fördel att tänka på när det gäller elbilar, berättade Mikael. När det uppstår bilköer och bilen måste stå stilla under långa stunder så förbrukas ingen energi från batteriet. En fossilbränsledriven bil däremot, står däremot med motorn gående på tomgång och förbrukar en hel del energi helt i onödan, vilket beror på växellådesystemet, som elbilen helt saknar.

Mikael avslutade sitt föredrag med en önskan om att kommunen inrättar en laddningsstation i centrala Bålsta, i syfte att uppmuntra fler att skaffa elbil. Oftast brukar det vara OK att få ladda bilen, t.ex. vid affär om man frågar om lov. Bl.a. hade Mikael laddat 1 timme vid en MacDonalds-restaurang och ville göra rätt för sig genom att betala 2 :- till kassörskan. Hon visste dock inte hur hon skulle ta betalt, så de kronorna hamnade istället i en burk till välgörande ändamål.

Hälften av den energi  som familjen Rutersten förbrukar, producerar man själva genom att vintern 2013 installera 58 m2 solpaneler (34 st. solpaneler á 1 x 1,7 meter) på taket till sin villa. Ett normalt år beräknas anläggningen producera 7300 kWh el/år och anläggningen har hittills inte krävt någon service. Den totala investeringskostnaden har legat på 97 000 :-. Tack vare solcellsstöd (från Energimyndigheten) så kunde man emellertid reducera kostnaden med 35 %. Genom att familjen installerat en speciell mätare så kan överskottselen, d.v.s. den el som inte förbrukas matas ut på elnätet och familjen får betalt för denna. Genom ett avtal med Telge Energi så får familjen 1:50 :-/kWh.

Kvällens andra presentatör var Anna-Karin Andersen från O2 Vindel, ett företag som byggt vindkraft i 20 år och som står bakom en betydande del av den vindkraft som finns i Sverige idag.

Anna-Karin började sin presentation med att berätta att den svenska elmarknaden trots avregleringen på 1990-talet domineras av tre aktörer och är inte så avreglerad som man skulle kunna föreställa sig genom att dessa tre aktörer äger större delen av landets elnät.

Idag står kärnkraften för 38 % av elproduktionen, vattenkraften för 48 %, biobränslen för 4 % och vindkraften för 4 % samt resten kommer huvudsakligen från fossila energikällor.

O2 Vindel erbjuder medlemskap i Sveriges största vindkraftskooperativ (O2 El Ekonomisk Förening) med över 4000 delägare genom att köpa andelar i föreningen. En andel kostar 6700 :- i engångsinsats och ger delägaren möjlighet att köpa 1000 kWh el/år till ett förmånligt pris, f.n. 20 öre/kWh (66 öre/kWh inklusive elcertifikat, energiskatt och moms). O2 El Ekonomisk Förening äger f.n. och driver 10 st. stora vindkraftverk (2 MW) vilka är spridda över hela landet. Andelsköpet är en engångskostnad och det går bra att sälja tillbaka andelen/andelarna till föreningen efter två års medlemskap.

Ur klimatsynpunkt är vindkraften mycket fördelaktig eftersom ett vindkraftverk är klimatneutralt efter endast 6 månader, d.v.s. då har samma mängd energi producerats som det gått åt att bygga vindkraftverket.

Temakvällen avslutades med att de deltagare som ville fick följa med på en provtur med de elbilar (Nissan Leaf) som stod uppställda utanför biblioteket.

Håkan Nihlman
Håbo Naturskyddsförening



Prenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TV






Album

Anna-Karin Andersen 2 st. Nissan Leaf utanför biblioteket 2014-03-24

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2744