Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | På spaning efter plattlummer och knärot vid Prästberget

På spaning efter plattlummer och knärot vid Prästberget

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Söndagen den 23/8 arrangerade Håbo floraväktare en publik vandring för att inventera ett bestånd av plattlummer vid Prästberget öster om Kalmarsand (Bålsta). Sedan 1970-talet bedrivs floraverksamhet över hela Sverige i syfte att inventera (och vid behov åtgärda) växtplatser för hotade växter.

Floraväktare räknar knärot Floraväktare räknar knärot


I Håbo bedrivs floraväktarverksamhet sedan 2012. Det finns en officiell lista över 340 st. nationella floraväktararter, av vilka i bästa fall 7 av dessa ännu finns kvar i Håbo. Håbos floraväktare har dessutom tagit fram en lokal lista över 20 sällsynta arter och deras växtplatser, totalt ett 70-tal. Fyra av dessa växtplatser finns vid Lillsjön-Prästberget. Grundtanken med floraväkteriet är att övervaka förändringar i bestånden, om de t.ex. ökar eller minskar. Växtplatserna för de nationella arterna besöks årligen medan växtplatserna för de lokala arterna besöks ungefär vart 5:e år. Resultaten från inventeringarna rapporteras in i databasen Artportalen. M.h.a. GPS kunde beståndet av plattlummer hittas relativt snabbt.

På platsen híttades 19 individer, Vid den senaste inventeringen, den 7/6 2010, så hittades 15, således en ökning med 20 %. Plattlummer är en vintergrön kryptogam som är vanligare i norra än södra Sverige och trivs bäst i magra torra skogar. Till skillnad från andra lummerarter, som har mjuka stammar, är stammen hos plattlummer mycket hård, näst intill plastartad. 180 meter längre norrut återfanns växtplatsen för orkidén knärot. Knärotens blomningstid var vid detta tillfälle över men det gick bra att räkna individer ändå, även om de var spridda över en ganska stor yta. Sammanlagt 67 individer hittades.

Vid den senaste inventeringen, den 11/6 2010, räknades inte beståndet. Vi vet således inte om arten ökat eller minskat. Inventeringen avslutades med ett besök av växtplatsen för skuggveronika, vilke

n ligger alldeles intill Dragetrondellen. Då denna växt blommar tidigt på våren så kunde vi inte återfinna något spår efter den vid besökstillfället. Växtplatsen för den en fjärde lokala floraväktararten, blåmunkar, besöktes 2013 och då hittades 135 individer. Blåmunkarna håller till på Prästbergets sydvästra sida.

Håkan NihlmanPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Ett överblommat exemplar av orkidén knärot Plattlummer

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708