Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Nya rensgaller på plats vid bygget av det nya avloppsreningsverket

Nya rensgaller på plats vid bygget av det nya avloppsreningsverket

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Nu i slutet av november är besöket på bygget av Bålsta nya avloppsreningsverk en blöt och lerig historia. Ute är det jämngrått och ett kallt duggregn letar sig in i nacken. Men trots att vi går mot mörka tider i december så ser läget på bygget ganska ljust ut. I förra loggboken hade sandtvätten kommit. Nu har takstolar och fler delar i maskinutrustningen kommit på plats.

Armeringsjärn borras fram på en stor grå gjuten bassängvägg i betong | Foto: Håbo kommun Armeringsjärn borras fram på en stor grå gjuten bassängvägg i betong | Foto: Håbo kommun


Under byggtidens gång har vi fått se en del byggtekniska detaljer, som norska fötter i loggboken v 26 2012. Denna vecka fick de inböjda knippena av armeringsjärnen som synts på flera ställen i de färdiggjutna väggarna sin förklaring. När en sidovägg eller markplatta ska ansluta till en bassäng förbereder man för det genom att gjuta in armeringsjärnen i väggen. Sedan böjer man in järnen i gjutformen. När bassängväggen är klar borras knippena av armering fram och böjs ut. Just detta skedde vid besöket på bygget idag. På bilden kan vi se en av killarna som borrar fram armeringsjärn. På högra kanten kan vi se de järn som redan tagits fram och böjts ut. Där vår gulklädda arbetare sitter ska det fyllas upp med massor. En platta kommer sedan gjutas på mark i nivå med armeringsjärnen som tas fram.

De höga ljusa "lådorna" som skymtar till höger i bilden är två stora rensgaller. Rensgallren är det första som det orenade avloppsvattnet passerar på sin väg genom reningsverket. I gallren fastnar en del av det fasta materialet i avloppsvattnet. Där fastnar också allt skräp som inte ska finnas i avloppsvatten. Tänk på att inte spola ner tops, dambindor, blöjor, tvättservetter eller farligt avfall i toaletten. Skräpet som egentligen skulle hamna i papperskorgen kostar stora summor att rensa upp och ta omhand. Dessutom kan det förstöra pumpar, och farligt avfall kan skada de biologiska processerna i reningsverket.

Renset som fastnat i gallret förs upp genom maskinen och ramlar sedan ner i "skruven" som skymtar i rännan framför luckorna på rensgallrena. Skruven transporterar iväg renset till avvattning.

Även skrapspelen börjar monteras i botten av försedimenteringsbassängerna. När avloppsvattnet sakta rinner genom bassängerna sjunker tunga partiklar mot botten där skrapar fastsatta i kedjor skrapar slammet mot en djupare ficka eller grop i bassängens ena ände. En bild på slamfickan finns i loggboken för v44 2012.

Kedjorna till skraporna är de svarta kedjorna som ligger i lådan i mitten. En annan intressant detalj är det lilla lilla hålet i bassängens botten bakom den bortre lådan. Här och var i bassängerna kan man se dessa små hål. Om trycket från grundvattnet under bassängen skulle öka tillfälligt och bli mycket stort kan plattorna spricka. Om man istället ger grundvattnet en möjlighet att komma upp i bassängen kan man hindra att hela bassängen förstörs vid ett extremt stort grundvattentryck. Vid normal drift ska inget grundvatten komma in i bassängen denna vägen.

Trots dagens dåliga väder verkar killarna på bygget vara vid gott mod! Nu ser man verkligen framstegen från vecka till vecka. Men innan det är dags för att avsluta arbetsdagen måste även maskinerna få sitt. Så loggboken får avslutas med en ordentlig dusch och en förhoppning om att killarna får värma upp sig hemma innan det är dags att ta tag i verkligheten igen nästa vecka!

Källa: Håbo kommunPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2593