Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Pris för Bästa Tillväxt 2013

Pris för Bästa Tillväxt 2013

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Genom sin tillväxt har företagen i Håbo placerat kommunen på första plats i Uppsala län för andra året i rad. Kreditupplysningsföretaget Syna har kartlagt samtliga svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut för att utse vinnarna.

Pris för Bästa Tillväxt 2013 Pris för Bästa Tillväxt 2013


Håbo mottar pris för Bästa Tillväxt i Uppsala län 2013 följt av Knivsta på andra plats och Uppsala på tredje plats.

– Det finns en positiv framtidstro i kommunen. Det byggs nya bostäder och etableras flera nya företagsområden. Att vinna Bästa Tillväxt igen visar att vi har en kontinuitet i kommunen och att vi är en tillväxtkommun, säger Per Andersson, näringslivschef i Håbo kommun.

De kommuner med största andelen företag som har ökat omsättning, nyanställt och gått med vinst tilldelas pris för Bästa Tillväxt. Kreditupplysningsföretaget Syna har funnits sedan 1947 och har lång erfarenhet av att arbeta med företagsbedömningar. De har sett att många företag har haft det tufft de senaste två åren. Antalet betalningsförlägganden har ökat kraftigt och ligger idag på höga nivåer. Konkurserna ligger nära de nivåer vi kunde se under de senaste ekonomiska kriserna. Ändå finns det kommuner där företag växer, skapar arbetstillfällen och går med vinst. Det är viktigt att uppmärksamma. Därför delar Syna ut priset Bästa Tillväxt.
Företagen tilldelas diplom

De företag i de vinnande kommunerna som har ökat sin omsättning, ökat antalet anställda och går med vinst tilldelas ett diplom som visar att de är ett av de aktiebolag som bidrar i kommunerna med Bästa Tillväxt 2013. Endast 1432 av Sveriges ca 300 000 aktiebolag får ta emot diplomet detta år. Kontakta Syna eller besök deras pressrum för att ta del av listan på de företag som i år tar emot diplomet i respektive kommun. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/syna-ab

Om priset

Med Synas tillväxtindex uppmärksammar de kommuner där en stor andel av företagen går bra och växer. I varje län får den kommun priset som har den största andelen. Kommuner med färre än 100 aktiebolag har tagits bort eftersom resultatet annars blir missvisande.

Syna premierar bredd och stabilitet snarare än spjutspetsar. I de fall det finns ett stort framgångsrikt företag i en mindre kommun får det effekt i Synas index bara om företaget anlitar underentreprenörer i kommunen eller sysselsätter mycket folk i kommunen, vilket leder till att servicenäringar får ett bättre kundunderlag. Det är viktigare för en kommun att det finns många små företag som växer än att det finns ett stort företag som är framgångsrikt.

En region blir stabilare om 100 små företag anställer en person till och ökar sin omsättning än om ett företag gör det.

Syna har mätt upp tre värden:

    Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna,
    Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna och
    Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Centralt är alltså företag som ökat. Av dessa tre tal gör Syna sedan ett index som möjliggör att jämföra kommunerna med varandra. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut.

Källa: Håbo kommunPrenumerera på kommentarer Kommentarer (8 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 20 Nov 2013
Det är bara att gratulera våra företag i kommunen. Att de går med vinst och anställer folk är en bonus och som är en förutsättning för att folk ska flytta till kommunen. Hur kan det vara en så stor skillnad mellan den företagsrankingen som nyligen presenterades, där Håbos företag rasade betänkligt medan vi i denna ranking för tillväxt kommer på första plats?
Per Anderssons uttalande att det byggs i kommunen är inte sant, vi har inte på åratal byggt så lite bostäder som under denna valperiod. Detta är en förutsättning för en fortsatt tillväxt, så här måste politikerna skärpa till sig om de ska få fortsatt förtroende att styra kommunen. Att bara prata räcker inte.

Håkan Sundström
avatar
Agneta Hägglund 20 Nov 2013
Kring årskiftet står de första 52 hyreslägenheterna klara på Dalvägen. Nu pågår ett samråd/utställning om ca 350 lägenheter vid Kalmar Livs och mot Centrum. På fullmäktigesammanträdet den 16 december finns förslaget att anta detaljplanen för "Glastomten" ca 100 hyreslägenheter. Om planen vinner laga kraft i januari så kan upphandling och bygglovsansökan startas. På samma fullmäktige antas detaljplanen för Lindegård som ligger i anslutning till Åbergs museum ca 60 tal mindre lägenheter.
Dessutom pågår detaljplaner för Björkvallen, Väppeby och Centrum.

Agneta Hägglund
avatar
Håkan Sundström 21 Nov 2013
Agneta
Av dessa 52 lägenheter på dalvägen ska 12 gå till socialen och resterande 40 lägenheterna är inflyttningsklara i februari 2014. De 350 lägenheterna som nu har samråd kommer inte att byggas och vara inflyttningsklara under 2014. Det troliga är först 2016-2018. Förslaget beträffande glastomten kommer inte att vara inflyttningsklara förrän tidigast 2015. Likadant gäller för Lindegårdsvägens 40 lägenheter. För Väppeby, Björkvallen och Centrum finns inget datum när detaljplanerna ska vara klar. Det är bra att ha planer, men byggnationen och inflyttning är det viktiga för att folk ska ha någonstans att bo.
Jag är medveten om varför det inte har byggts eller ha planerats bostäder under flera år, men det är inget medborgarna är intresserade av, de vill ha någonstans att bo och ska kommunen kunna växa är det ett måste, politiska undanflykter och bortförklaringar om brist på bostäder duger inte längre.
Ni har dessutom skrivit kontrakt med migrationsverket om att ta emot flyktingar. Hur stämmer det med dagens planer på bostadsbyggande? Vi äldre boende i kommunen blir fler och fler som behöver bostäder, vart ska vi ta vägen när vi inte orkar bo kvar i våra hus?

Mvh
Håkan Sundström
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Håkan Sundström 22 Nov 2013
Agneta
Jag saknar svar från dig Agneta. Frågorna har du här åvan.
Mvh
Håkan
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
avatar
Agneta Hägglund 23 Nov 2013
Jag tycker att jag har svarat på dina frågor.
2013 är precis som du skriver inga lägenheter klara, och det beror på att det inte funnits färdig detaljplanerad mark. Planprocessen tar tyvärr så lång tid. 52 lägenheter står klara efter årskiftet. Glastomten hoppas jag kan påbörjas våren/ sommaren 2014 förhoppningsvis klara 2015. Då bör även Väppeby vara klar. 2016-2017 blir troligtvis inte alls några magra år. Både Björkvallen och den andra delen av Väppeby bör vara klara. När det gäller planen med 350 lägenheter vid Kalmarlivs så är det privata markägare så det har vi svårt att påverka både mark och exploatering. Jag glömde också SMÅ A : s planering i Frösundavik som påbörjas 2014. Sedan är det Centrumexploateringen som kommer igång. Samtidigt så har vi ju också ett ansvar att bygga efter behov och efterfrågan.
Vi kan tyvärr inte göra så mycket mer än vad som görs nu, ta beslut om detaljplaner, påbörja nya och se till att vi gör allt vi kan inom den plan och bygglag vi i dag har.
När det gäller flyktingar så har vi hittills i år tagit emot tre.

Agneta Hägglund
avatar
Agneta Hägglund 21 Nov 2013
Jag har redogjort för de bygg och planprocesser som pågår, tyvärr så tar den demokratiska processen lång tid.
Det viktigaste just nu är att se till att alla processer löper på och att byggen ska startas och bli inflyttningsklara så fort det bara går.
När det gäller Dalvägen så har det gått fortare än den tidsplan som tidigare var, ca ett halvår.Förhoppningen är också att de andra planerna löper på och att det inte blir några överklagande.
avatar
Håkan Sundström 21 Nov 2013
Agneta
När ni politiker presenterar status, så vinklas det så att gemene man och den som inte är så insatt i problematiken tror att era byggplaner är lika med inflyttningsplaner, så är inte fallet. Ni politiker måste uttrycka er i realistiska planer och inte som idag, där folk tolkar er information som att all bostadsbyggande är klar inom något år. Vi har ca 3000 bostadssökande i kön för Håbohus och då förstår var och en, att plan och byggtakten måste ökas ca 5 gånger för att få jämvikt i efterfrågan av bostäder inom 10 år. År 2002 lovade S att bygga 150 lägenheter per år, nu efter 10 år ser vi resultatet, endast ca 250 lägenheter har kommit till.
Ser vi några år frammåt så blir 2013 ett magert år, d.v.s. inga inflyttningsklara lägenheter. För 2014 har kommunen ett resultat på endast de 40 lägenheterna som nu byggs på dalängen. För 2015 ser det bara att bli de ca 100 lägenheterna på glastomten. För 2016 blir också magert år, för att sedan öka i 2017 och frammåt om politikerna ser till att mark ställs till förfogande. Vad var det du lovade landshövdingen för några månader sedan, kommer den planen att hålla och vad blev resultatet av Berlinresan och Englandsresan som var ämnad till att få kunskap om hur man får kortare plantider?

Håkan Sundström
avatar
Läraskolan är stolta vinnare av detta diplom!

TUSEN TACK till Håbo kommun - som gör det möjligt att verka för barn och ungdomars utbildning!
Som uppmuntrar, som ger oss förutsättningar och som visar oss detta förtroende!
Så fungerar det INTE i alla kommuner - där man bedriver friskola!

Med vänliga hälsningar
Lili-Ann Öhlund Green
stolt rektor @ Läraskolan i Bålsta AB
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2707