Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Snöröjning och sandning/halkbekämpning i Håbo

Snöröjning och sandning/halkbekämpning i Håbo

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Kommunen ansvarar för vägunderhåll på de kommunala vägarna, gång- och cykelvägarna. Insatserna vid snöröjning och sandning/halkbekämpning är uppdelat i skede 1 och skede 2 som utförs av totalt 22 enheter.

Snöröjning och sandning/halkbekämpning i Håbo | Illustration Snöröjning och sandning/halkbekämpning i Håbo | Illustration


Arbetet under snöröjning och sandning/halkbekämpning är indelat i två skeden. Behovet av snöröjning och halkbekämpning bedöms av en samordnare som kallar ut de resurser som anses nödvändiga för det rådande väglaget.  Målet är att skede 1 ska vara snöröjt inom 6-7 timmar och skede 2 inom 12-14 timmar.

Skede 1
Startkriterier för skede 1 är att snöröjning påbörjas efter snöfall, vid ett snödjup på 5 centimeter (+-1 cm). Om det fortfarande snöar när det kommit 5-7 centimeter snö görs  en bedömning av väderläget innan snöröjningen påbörjas.

Vid skede 1 snöröjs: buss- och huvudgator/vägar, busshållplatser, högfrekventerade gång- och cykelvägar, parkeringar vid buss- och järnvägsstationen och centrum samt åtgärder vid skolor/förskolor och serviceinrättningar.

Skede 2
Startkriteriet för skede 2 är att snöröjning påbörjas efter snöfall vid ett snödjup på 7 centimeter (+-1cm). Om snöfallet fortsätter efter det har kommit 7-9 centimeter snö så görs en bedömning av väderleken innan snöröjningen påbörjas.

Vid skede 2 snöröjs: övriga gator och vägar, övriga gång- och cykelvägar.


Plogningskartor

Bålsta (länk till vår karttjänst)                     Skokloster (länk till vår karttjänst)
I kartorna är skede 1 markerat med rött och skede 2 markerat med blått.

Sandning/halkbekämpning
Arbetet med sandning/halkbekämpning är indelat i samma två skeden som snöplogningen. För sandning av gator, vägar, gång- och cykelvägar och parkeringar används i huvudsak saltinblandad sand. På gångytor i centrum, serviceinrättningar och skolor/förskolor används halkstopp. Vid frosthalka och i preventivt syfte används salt på huvudvägnätet.
 

Bortforsling av snö
Bortforsling av snö sker på centrumparkeringarna, i övrigt så görs en bedömning om och när snövallar eller snöhögar ska flyttas eller transporteras bort. När snöhögar skymmer sikten görs en bedömning utifrån gatans storlek, trafikens hastighet och trafikmängd.
 

Snövallar i bostadsområden
Som fastighetsägare måste man vara beredd på att själv öppna snövallen vid sin infart. I samband med detta är det viktigt att inte skapa nya snövallar eller högar på trottoaren eller vägen.

Vissa trottoarer i bostadsområden snöröjs inte eftersom de utgör utrymmen som kan användas för att lagra/lämna den snö som röjts undan från gatan. Ofta är hastighet och trafikmängden så pass låg så att det inte medför några problem för gående att använda gatan.


Så här kan du underlätta snöröjningen
Små insatser gör stor skillnad och kan vara avgörande för en fungerande snöröjning. Vi är tacksamma om du exempelvis tänker på följande:

   - Underlätta snöröjning genom att undvika parkering på bostadsgator. Tänk på att fordon får parkeras högst 24 tim på vardagsdygn, om inte annat anges om kortare parkeringstid.
   - Parkera din bil på din egen tomt för bättre snöröjning och för att minimera snöhögar
   - Skotta snön på din uppfart åt sidorna på den egna tomten
   - Beskär buskar och grenar som hänger ut över gatan eller trottoaren på en höjd lägre än 4,5 meter..
   - Ställ dina kärl för hushållssopor så att plogbilen lätt kommer fram. Sopbilen har en räckvidd på 1,5 meter för upphämtning av sopkärlen.

Skador på din egendom tillföljd av snöröjning
Det kan hända att kommunens eller entreprenörens arbetsfordon och maskiner orsakar skador på bilar, staket eller annat. Skulle det inträffa bör ägaren genast anmäla vad som har hänt för att skadorna ska kunna besiktigas, dokumenteras och åtgärdas. Brevlådor placerade utanför tomtgräns ersätts inte. Kommunens ersättning utgår bara till de skador som skett innanför tomtgräns. Gör din anmälan via vår felanmälan (länk till felanmälan).

Har du fler frågor om snöröjning och sandning/halkbekämpning?

Se  vanligaste frågor och svar (länk till FAQ).

Källa: Håbo kommunPrenumerera på kommentarer Kommentarer (4 Skickat)

avatar
Tommy Rosenkvist 15 Jan 2014
SKANDAL: Fortfarande finns inte Västergränd med på snöröjningskartan
Är en backe med 19 lägenheter varav 82% av de boende är över 65år
DÄRIMOT finns Ekvalla, med 3 fastigheter och ett företag med
GE TILLBAKS MIG MINA SKATTEPENGAR
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
16 Jan 2014
Hej Tommy!
Vi beklagar att det har blivit fel i kartan och tackar för din uppmärksamhet. Västergränd ska absolut vara med. I karttjänsten finns inga gång och cykelvägar inlagda som snöröjningsobjekt och pga att Västergränd förekommer i olika sammanhang ibland som cykelväg och ibland som gata, har den fallit bort. Tittar man på kartan i pdf format så finns Västergränd inlagd antagligen som gång och cykelväg. Det har vi i alla fall rättat till och lagt in Västegränd. Det ska vara en gata när det finns en adress registrerad på den.
Hittar man annat som man anser är felaktigt, är det bara att höra av sig till Gatuavdelningen eller till oss på GIS enheten som ansvarar för karttjänsten, så ska vi reda ut detta på bästa möjliga sätt.
Jag hoppas att du kommer att bli nöjd och låter dina skattepengar vara kvar.

Nihad Hodzic
GIS samordnare
Håbo kommun
avatar
Undrande 18 Dec 2014
Snöröjning och sandning i kommunen!
Har ryktesvägen hört att det företag som sköter den största delen av halkbekämpningen i kommunen även har tilldelats beslut om att göra avrop när arbetet ska göras.
Kan detta verkligen stämma, kan en entreprenör med uppdrag åt kommunen få sätta sin egen agenda. Med andra ord själv avgöra när och hur mycket arbete som ska utföras.
Reagerar idag torsdag, det regnar, +4 grader, väderprognosen en vecka framöver regn och 3-5 grader varmt. Två stora traktorer på min gata vräker ut sand.
Undrande
avatar
Krister Karlsson 13 Jan 2015
Usel halkbekämpning och snöröjning idag! År efter år samma sak!
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
totalt: 4 | visar: 1 - 4

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2726