Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Avgifter för papperskopior av allmänna handlingar

Avgifter för papperskopior av allmänna handlingar

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Från och med den 5 maj 2014 tar Håbo kommun ut en avgift bland annat för papperskopior av allmänna handlingar.

Avgifter för papperskopior av allmänna handlingar Avgifter för papperskopior av allmänna handlingar


Allmänheten har rätt att utan avgift ta del av allmänna handlingar hos en kommun eller en myndighet. Om en person däremot önskar en kopia på allmän handling har en kommun rätt att ta ut en avgift.  Avgifterna ska vara fastställda av kommunfullmäktige, till exempel genom en kopieringstaxa. Avgift för en beställning av tio stycken A4 är 50 kronor. För varje därtill kommande A4 är kostnaden 2 kronor.

När avgifter får tas ut
Håbo kommun har rätt att, om inte kommunfullmäktige i särskilda fall eller för särskilda verksamhetsområden bestämt annat, kräva avgifter för: 

    - Kopia eller avskrift av en allmän handling
    - Utskrift av upptagning för automatisk databehandling
    - Kopia av video- eller ljudbandsupptagning

Här kan du läsa mer om de beslutade avgifterna och bestämmelserna.

När avgift inte ska tas ut
Avgift ska inte tas när andra kommuner, landsting, statliga myndigheter, representanter för radio/TV/press, kommunala bolag och förbund, nämnder, förvaltningar och förtroendevalda inom Håbo Kommun begär ut handlingar. Avgift ska inte tas ut för expediering av beslut till berörda. Avgift ska inte tas ut för kopiering av samhällsinformation eller för kopiering av kommunens blanketter, kvittenser och handlingar som kommunen begärt in.

Hur betalningen går till
Kommunen ser gärna att du betalar genom faktura eller postförskott. Det går även bra att betala kontant i de fall personuppgifter inte vill lämnas. För kontant betalning betalar du till Café Håbo i kommunhuset, Caféets öppettider är: måndag-torsdag klockan 08:00-15:00, fredagar klockan 08:00-14:00.

Här kan du läsa kommunfullmäktiges beslut.
Här kan du läsa mer om de beslutade avgifterna och bestämmelserna.


Källa: Håbo kommunPrenumerera på kommentarer Kommentarer (11 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 29 Apr 2014
Detta är bara början på att begränsa allmänhetens möjlighet till insyn av kommunens verksamheter.
Ett effektivt sätt är att införa kostnader på kommunal verksamhet som är skattefinansierad och som gör att allmänheten stängs ute från information.
Per Kjellander startade med att kalla en grupp medborgare för rättshaverister och energitjuvar när de utnyttjade sina demokratiska rättigheter att lämna in medborgarförslag, vilket ogillades av kommunledningen. Därefter kommer lokalpressen och kommunen överens om att inte publicera kritiska insändare från medborgarna. Att nu införa en avgift på kopior är att begränsa insynen av kommunens verksamhet.

Håkan Sundström
avatar
Krister Karlsson 02 Maj 2014
Storm i ett vattenglas? Håkan Sundström var absolut emot, för några år sedan, att vi skattebetalare skulle bekosta en rastgård för hundar i Bålsta. Men nu ska vi bekosta hans kopior på utdrag från olika kommunala beslut etc. Var och en ser till sig själv. Biblioteket tar sedan länge 2 kr för en kopiering för att var och får betala för sina intressen. Är det fel?
avatar
Christian 02 Maj 2014
Hej

Trodde iofs redan att det kostade pengar för att få ut kopior och trodde det var liknande biblioteket.

Men här kan man snacka om att krångla till saker.
0 - 9 sidor 0 kr
10 sidor 50 kr
därefter 2kr per sida.

Om misstanke finns att någon missbrukar t.ex att kopiera 9 sidor åt gånger får man ändå ta betalt.

Varför inte ta en taxa t.ex 2kr per sida rakt av.... ?

Fråga till er politiker och kommundirektören :
Det är inte så att detta beslutats för att helt enkelt hindra att allmänheten läser och granskar en del handlingar?
avatar
Håkan Sundström 03 Maj 2014
Christian, Visst är det så, kommundirektören vill begränsa allmänhetens möjlighet till insyn av kommunens verksamhet
avatar
Krister Karlsson 03 Maj 2014
Binder Håkan Sundström ris åt egen rygg? Det är mycket spekulerande. Tar Håbo folkbibliotek 2 kr för en fotostatkopia för att de vill hindra medborgarna på något sätt? Nej, mer fakta Håkan Sundström.
avatar
Håkan Sundström 03 Maj 2014
Krister
Jag tror inte du förstått skillnaden mellan att ta en kopia för privat bruk på biblioteket och att begära ut en kopia på ett beslut taget av kommunens tjänstemän eller politiker, därför avstår jag av tidsskäl från att kommentera / förklara ditt inlägg.
Ha en bra dag
Håkan Sundström
avatar
Krister Karlsson 03 Maj 2014
Nej, kanske inte Håkan Sundström. Det är bara det att du ser konspirationer överallt. Det blir en självuppfyllande profetia och kommundirektören får vatten på sin kvarn. Ta reda på fakta om kommunen av ren djävulskap vill hindra dig från att få kopiera deras beslut och yttranden. Efter det kanske, om man orkar, kan återkomma. För att som du spekulera: du tar ut 200 kopior. Ska alla medborgare betala det då? Jag håller med dig om att kommundirektören bör ta bladet från munnen någon gång så vi slipper se hans bild mer i just ovanstående fråga som finns på Portalen sedan lång tid tillbaka.
avatar
Håkan Sundström 04 Maj 2014
Krister
Jag befinner mig i USA sedan 3 veckor och hade tänkt avstå från att kommentera felaktiga beslut tagna av kommunen, men ska nu ta mig tid att ge dig en förklaring som jag ser problemet och besvara dina ogenomtänkta kommentarer på mina inlägg i frågan om kostnader för kopior tagna av kommunen.
Först av allt så har jag aldrig begärt ut kopior från kommunen, de dokument jag begär ut skickas digitalt till mig till min privata dator där jag själv ta ut de kopior jag behöver, d.v.s. ingen kostnad drabbar kommunen. Var du fått att skattebetalarna betalar mina kopior kanske du kan svara på.

Kommunen är skyldig att lagra alla beslutsdokument digitalt i sin databas och det är därifrån jag tar min information, så därför orsakar jag ingen kostnad för medborgarna i Håbo.

Vad Per Kjellander har gjort med politikernas godkännande är att utestänga de medborgare som inte har någon dator eller kan hantera dagens datorer, dessa personer är främst de gamla och handikappade som inte kan hantera datorer, dessa personer är de svagaste medborgarna i samhället som kommunen nu kräver betalt av när de begär ut kopior av kommundokument. Vad Per Kjellander nu måste göra med detta dåliga beslut är att etablera en ny byråkratisk process hur de ska fakturera personer som begär ut kopior från kommunen. Jag är också mycket förvånad att Agneta Hägglund med sitt engagemang för de svaga i samhället har godkänt detta obarmhärtiga beslut att ta betalt av de svagaste i samhället.
Jag rekommenderar dig att gå på politikerutfrågningen på skeppet den 5 maj och ställa frågan till våra beslutsfattare, själv befinner jag mig fortfarande i USA vid detta datum.

Hoppas att jag klargjort mitt ogillande av detta beslut.

Ha en bra dag
Håkan Sundström
avatar
Krister Karlsson 04 Maj 2014
"Ogenomtänkta kommentarer". Det får Håkan Sundström stå för själv. Jag utgår från den luddiga information du levererar bara. Vad som stör mig personligen är spekulerandet och påhoppen från din sida. Lägg fram fakta så det blir trovärdigt. Du kallar vissa personer/partier för "sekter" m.m. Sånt gör att du framstår som en besserwisser och mest oförskämd. Jag vet inte om du är självutnämnd samhällsgranskare eller vad. Inget ämne är dig främmande dock. Jag tycker det är bra att man synar politiken i den här kommunen. Dock finns ingen anledning till förolämpningar från din sida. Därför frågade jag dig var du stod politiskt själv. Och fick svar. Det blir en konstig debatt om man "tror" det och det. Sedan är det beklagligt att Socialdemokraterna har blivit så fullständigt flata, enligt min uppfattning. De bör verkligen stå på de svagas sida. Där är vi överens i alla fall.
avatar
Håkan Sundström 04 Maj 2014
Förlåt Krister, jag försökte bara förklara hur jag såg på beslutet. Tyvärr så hjälpte inte det, så jag tycker att vi avslutar debatten här och nu.
Ha en bra dag
avatar
Krister Karlsson 04 Maj 2014
Debatten, Håkan Sundström, är avslutad. Hoppas resan varit givande.
totalt: 5 | visar: 1 - 5

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2693