Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Håbo kommun har Sveriges första näringslivsinspiratör

Håbo kommun har Sveriges första näringslivsinspiratör

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Susanna Engström i Håbo är Sveriges första näringslivsinspiratör. Hon ska bland annat sprida kunskap om ”entreprenöriellt tänkande”.

Susanna Engström, Håbo kommuns näringslivsinspiratör | Foto: Håbo kommun Susanna Engström, Håbo kommuns näringslivsinspiratör | Foto: Håbo kommun


- En viktig del i min tjänst är att vara en länk mellan skolan, näringslivet och Håbo kommun, säger hon.

Entreprenörskap. Många av oss tänker nog på företagande när vi hör det. Men nuförtiden står ”entreprenörskap”, enligt många forskare, för ett sätt att tänka och en vilja att lära för livet. 

- Människor som lär för livet är ofta mer nyfikna, kreativa och inne på att söka lösningar. Det är precis sådana egenskaper som människor i vårt moderna och digitala samhälle behöver utveckla.

Det säger Susanna Engström, Håbo kommuns näringslivsinspiratör – hittills den enda i hela Sverige som har en sådan titel. 

Samarbetar med skolan
Idéer om entreprenöriellt tänkande och att lära för livet finns sedan länge i till exempel skolans styrdokument. Ett sätt för unga att utveckla sitt entreprenöriella tänkande är att prova på att vara företagare. I Håbo kommun finns ju Fridegårdsgymnasiet som är en av landets allra bästa skolor när det gäller Ung Företagsamhet (UF). 

- Jag har under flera år varit mentor för UF-företag på gymnasiet. Jag har också hållit föreläsningar för åttondeklassare om hur det är att driva eget och suttit i juryn för UppfinnarOlle som är för femteklassare, säger Susanna Engström.

Stor erfarenhet av företagande
Susanna Engström har själv varit egenföretagare och drivit en firma med hjälpmedel till äldre och till personer som har funktionsnedsättningar. Som företagare har hon byggt kontakter både med Håbo Marknads AB och med lokala företagare, något som nu kommer Håbo kommun till del. 

- Som näringslivsinspiratör ska jag vara en länk mellan kommunens skolor och olika arbetsgivare, så att skolorna är uppdaterade om vilka kompetensbehov som finns hos arbetsgivarna. Samtidigt vill jag gärna bidra till att fler elever upptäcker entreprenöriellt tänkande.

Hjälpa unga med praktik
Susanna Engström arbetar inom en ny enhet som startat i Håbo kommun under 2017. På enheten för 

Studie- och karriärvägledning ska medarbetarna bland annat hjälpa ungdomar och unga vuxna att upptäcka olika möjliga vägar framåt i livet. 

Under hösten 2017 genomför Susanna Engström en kartläggning av vilka praktikplatser som finns för bland annat unga vuxna i Håbo. Det handlar om praktikplatser både hos lokala företag och inom Håbo kommun, som ju är en stor arbetsgivare. 

- Genom att alla arbetsgivare i Håbo delar med sig av erfarenheter, ställer upp med praktikplatser eller tar emot unga på andra sätt kan de bidra till att utbilda Håbos framtid, säger Susanna Engström, näringslivsinspiratör i Håbo kommun.

Attila Gal
HåboPortalenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2692