Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Märta Tikkanen lockade många

Märta Tikkanen lockade många

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Nästan sjuttio personer hade samlats i möteslokalen Logen på Biskops Arnö för att höra Märta Tikkanen och Ingmar Lemhagen, mångårig lärare på folkhögskolan, samtala utifrån Märtas senaste bok ”Emma och Uno – visst var det kärlek”.

Tom Holland, Märta Tikkanen och Disa Mineur | Foto: Lysa Öster Tom Holland, Märta Tikkanen och Disa Mineur | Foto: Lysa Öster


Boken handlar om hennes morföräldrar och deras komplicerade relation. Sex barn blev det på kort tid men det var aldrig under längre sammanhängande tid som de faktiskt delade hem. Morfadern Uno Stadius var en brinnande idealist med både folkbildningsiver och författarambitioner – en man som skaffade sig både vänner som fiender och som aldrig stannade särskilt länge på samma plats. Han arbetade längre perioder i Sverige och Emma fick ta ansvar för de många barnen och lägga sina egna drömmar åt sidan. Samtalet på Biskops Arnö i fredags kväll rörde sig från folkbildning till kärlek och relationer, hur det var för Emma och Uno men även hur det var för Märta själv när hon var gift med Henrik Tikkanen. Det var lätt att se likheter och det var en av de saker som diskuterades när publiken ställde frågor.

Efter det nästan två timmar långa samtalet ringlade kön lång för att få köpa en signerad bok av Märta Tikkanen och sedan fortsatte kvällen i Biskopsköket där det finlandssvenska inslaget fortsatte, nu i sångens tecken. Sture Ekholm, regissör och trubadur från Finland boende i Skokloster sedan många år, sjöng och spelade. Det blev trångt runt de tunga ekborden med med mycket god stämning och gott kaffe. Under Stures extranummer önskade Märta en finlandssvensk visa vars finstämda lågmäldhet berörde publiken.

Litteratur och praliner – var rubriken på evenemanget och i sista stund lades även musik till – livets goda samlat på Biskops Arnö just som ön är som allra vackrast med frodig grönska och nyutsläppta kor. På lördagen återstod det bara att tillverka egna praliner under Janne Hallqvists kompetenta ledning. Succén och det stora intresset garanterar troligen fler liknande evenemang!

Lysa Öster

----------------------------------------------------------------------------

Wiki: Märta TikkanenPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

5.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2613