Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Kalle visar prov på gammalt hantverk

Kalle visar prov på gammalt hantverk

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Som son till en yrkesfiskare har Karl-Erik ”Kalle” Hamström i Skokloster vistats mycket på sjön och därmed fått lära sig en hel del om yrket. Det är mot denna bakgrund han lutar sig när han visar hur man slår rep.

Karl-Erik visar repslagning | Foto: Tommy Hildorsson Karl-Erik visar repslagning | Foto: Tommy Hildorsson


Verktyget han använder tillverkade hans far i Finland någon gång mellan åren 1925-30. Själv flyttade Kalle till Sverige 1961 efter att han slutat på Tekniska Skolan i Helsingfors.

Någon gång på 1970-talet tog han verktyget till Sverige och här visar han upp detta hantverk för att andra skall få se hur det gick till förr i tiden då man slog rep. Den här dagen var Kalles svärdotter Anna ”Pii” Hamström och hennes son Niklas med och hjälpte till. Pii sålde glasgföremål med tunt rep omkring så kallat ”sjömansarbete” och Niklas hjälpte bland annat till att veva verktyget när de slog rep.


Repslagningsverktyget kloppa används då man slår ihop linan

Ett gammalt hantverk
En gång i tiden var repslagning ett yrke, något som man arbetade med mest på vintern då isarna låg för att få repen så jämna som möjligt. Det var också för att inget gräs eller annat skulle komma med i själva arbetet som det gjordes på vintern. Idag har metoden utvecklats och automatiserats vilket har gjort att inget finns kvar av det gamla hantverket, den gamla metoden att slå rep. Idag görs det med maskiner i hus som är flera hundra meter långa.


Anna "Pii" Hamström visade så kallat sjömansarbete

Kalles kontakt med repslagning
Förutom att vara behjälplig då hans far slog rep har Kalle själv haft behov av rep eftersom han har arbetat med båtar och även har det som hobby. På den tiden då han bodde i Finland användes repen till bland annat strömmingsryssjor och ankarlinjer som måste vara cirka 30 meter långa. Hans kontakt med repslagning på fabrik har endast varit då han slutade skolan 1961 och jobbade på en wirefabrik utanför Helsingfors cirka fyra månader. Att slå wirar bygger ungefär på samma princip som att slå rep.


Niklas Hamström, Kalles barnbarn

Många tog del av hantverket
Den här dagen då Kalle och hans svärdotter och barnbarn var med var det liv och rörelse i kyrkbyn. Det var ”Kulturdag” med musik och andra kulturinslag vilket gjorde att det var många som fick ta del av detta gamla hantverk. Tidigare har Kalle visat repslagning vid Skoklosters Bygdegård på kaféaftnar och liknande.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.comPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2716