Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Hembygdsdag med bilar, konst och hantverk

Hembygdsdag med bilar, konst och hantverk

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Det har varit Hembygdsdag i och omkring Övergransgården i Övergran. I ett skönt väder fanns de där, de som kommer varje år första söndagen i september för att erbjuda årets skörd av frukt och grönt och årets produktion av konst, konsthantverk och hantverk. Nytt för i år var Hans Erik ”Hasse” Walmanns initiativ att samla några kompisar med sina amerikanska bilar för allmänhetens beskådande.Hasse är regionsansvarig i Camaroklubben och har vunnit många fina priser inom klubben med sin Chevrolet Camaro RS cab -91. Det har blivit åtta priser totalt varav fem i år. Hans intresse för bilar har alltid funnits och när han köpte sin Camaro 2007 gick han med i klubben – idag är han regionsansvarig.

Ett årligen återkommande evenemang
Övergrans Hembygdsförening arrangerar denna Hembygdens dag för lokala odlare och kreatörer första söndagen i september kl. 11-15 varje år. Det är försäljning av diverse grönsaker, surdegsbröd från Bälsunda, Tupperwareprodukter, Anders Johanssons grönsaker från Håbo Tibble m.m. Inne i Övergransgården underhöll Svante Höge från Sigtuna med musik på hardangerfiol (Hardingfela). Svante började spela fiol under realskoletiden i Tranås, var med i Orkesterföreningen där och i Nordiska Ungdomsorkestern i Lund.
På 1970-talet började han med nyckelharpa, åkte till Norge och spelade och blev förtjust i hardingfelan. Sedan 1982 håller han igång med fiol, nyckelharpa och hardingfela.

Kläder och olika textilier
Där bland alla stånden fanns Ingrid ”Fixar Ia” Rylow som hjälpte kvinnor att hitta rätt Bh-storlek och modell. I hennes sortiment fanns även andra underkläder för kvinnor och män. Synnöve Pärnebjörks broderier och vävda mattor var många intresserade av. Själv var hon inte med den här dagen men hennes son Göran visade detta vackra hantverk.
I serveringen kunde man få kaffe eller läsk med något gott till och utanför på trappan vid entrén sålde Bengt Karlsson korv med bröd och läsk. Något som drog till sig mångas blickar och intresse var Eva Forsbergs och Katrin Rainssons konsthantverk – decoupage (det franska ordet för ”klippa ut”). En metod där man klipper ut motivet, monterar det och sedan lackerar. Man kan decoupera på i stort sett alla material men Eva och Katrin har mest använt sig av olika sorters glas och tegelpannor.

En dag för bygden och folket
Den här dagen träffar man andra med samma intresse och gamla vänner som man kanske inte mött sedan förra årets Hembygdsdag. Det är en möjligheternas dag kanske främst för att man får en inblick i vad som lokala odlare och andra kreatörer i kommunen har att erbjuda. Framför allt är det ett tillfälle för alla odlare och kreatörer att visa upp vad de har att erbjuda sedan de senast var med på hembygdens dag i Övergransgården.

Tommy HildorssonPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Anders Johansson med rotfrukter och grönsaker Bengt Karlsson sålde korv vid entrén Eva Forsbergs och Katrin Rainssons konsthantverk - decoupage Hasse Svenning köper lite hembakt bröd Hasses bil Svante Höge underhöll Svantes båda hardangerfioler Synnöve Pärnebjörks broderier och vävda mattor

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724