Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Riktad slåtter i Arnöhuvuds naturreservat för att gynna den ovanliga växten korskovall

Riktad slåtter i Arnöhuvuds naturreservat för att gynna den ovanliga växten korskovall

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Söndagen den 1 september genomförde Håbo Naturskyddsförening för första gången slåtter för att gynna den rödlistade korskovallen Melampyrum cristatum på ängen norr om gården Lillåker i Arnöhuvuds naturreservat (Skohalvön). Sedan vi erhållit tillstånd från markägare och ängens arrendator så kunde aktiviteten genomföras nämnda datum.

Moa Asperö Lind och Ragnhild karlsson pustar ut | Foto: Håkan Nihlman Moa Asperö Lind och Ragnhild karlsson pustar ut | Foto: Håkan Nihlman


Anledningen till att vi fick lägga slåttern så sent på året är att korskovallen kan blomma under i stort sett hela sommaren och vi ville därför säkerställa att fröspridningen verkligen blivit genomförd innan ängen slogs. Korskovallen är ettårig (örten lever bara ett år) och är därför helt och hållet beroende av en lyckad fröspridning. Det lönar sig för en blomma att satsa på att locka insekter. Korskovallens frön sprids av myror till nya växplatser. I samband med att de äter av elaiosomen, det mjuka, oljehaltiga bihanget som finns i ena ändan av fröet, bär de med sig fröet ett stycke från moderväxten. Dessutom finns det vid basen av högbladen små runda glandelhår som utsöndrar nektar och därigenom lockar myror till de öppna frökapslarna för att hämta mogna frön. Precis som andra kovallarter är korskovallen en halvparasit som själv kan assimilera (skapa näring genom fotosyntesen) men den kan också suga näring från andra växter i omgivningen via rötterna.

Korskovallen var förr vanlig i jordbrukslandskapet i södra Sverige men har de senaste 50 åren minskat kraftigt inom sitt utbredningsområde. Detta p.g.a. dagens alltmer ensartade produktionslandskap där högvuxna gräs och örter dominerar p.g.a. uteblivet bete och slåtter. Vid årets växträkning hittades endast 30 st. individer på Lillåkersängen. Den växer vid skogsbrynet och ett bestånd med örnbräken (ormbunkar) har på senare år brett ut sig här på kovallernas bekostnad. Tanken är att vi fortsättningsvis kommer att slåttra vid Lillåkersängen vartannat år, eftersom korskovallen måste få chansen att sprida sig de år slåtter inte utförs.

Håkan Nihlman
Håbo NaturskyddsföreningPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Album

Korskovall Fredrik Adolfsson med lien i högsta hugg

Bedöm denna artikel:

4.00

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708